Pretraga

Facebook vam može pomoći pri traženju posla

A- A+

Nezaposlenost u Republici Hrvatskoj strelovito raste, a mladi imaju sve manje šanse naći posao bez obzira na razinu vlastitog obrazovanja. Ako ste jedan od onih koji već očajavaju tražeći zaposlenje, sigurno će vas iznenaditi podaci prema kojima veliku ulogu pri traženju posla ima i vaš profil na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice.

Facebook

Moira Burke i Robert Kraut, dvoje zaposlenika Facebooka, odlučili su provesti istraživanje kako bi uvidjeli značaj Facebooka i prijateljstava koja na njemu stvaramo pri traženju i dobivanju posla. Rezultati do kojih su došli mnoge će sigurno iznenaditi.

Burke i Kraut tako su kroz razdoblje od tri mjeseca pratili tri tisuće korisnika Facebooka i u pravilnim ih intervalima (jednom mjesečno) ispitivali o najvažnijim događajima u životu, količini stresa s kojim se suočavaju te o potpori koju dobivaju od prijatelja i obitelji. U spomenutom razdoblju 169 ljudi izgubilo je svoj posao, a Burke i Kraut marljivo su bilježili aktivnost svakog ispitanika putem njihovih Facebook profila.

Svi oni koji imaju profil na Facebooku na listi prijatelja imaju one koji su im bliži i one koje poznaju površno, ako ih uopće poznaju uživo. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su održavali stalni kontakt sa svojim najbližim prijateljima imali čak dvostruko veće šanse da čuju za neki posao a onda ga i dobiju.

Izdvojeni članak

Ono si što lajkaš na Facebooku

Kao što graf i prikazuje, oni koji su većinu komunikacije održavali s ljudima koje površno poznaju, imali su tek 6,5 posto šansi da čuju za posao što je daleko manje od jednog prosječnog korisnika.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo kako održavanje veze s dobrim poznanicima ima brojne prednosti jer nam bliski prijatelji pružaju podršku i hrabre nas. Međutim, s druge strane, ukoliko o gubitku i traženju posla pričamo s istim tim ljudima, osjećamo i veći stres. Održavanje komunikacije s bliskim prijateljima kada tražimo posao ima dakle svoje dobre i loše strane.

Zaključak na kraju vrlo je jednostavan. U vrijeme kada društvene mreže igraju sve veću ulogu u našim životima, održavanje veza i poznanstava može nam biti od velike pomoći čak i u pronalaženju posla.

Imajte na umu isto tako da vam Facebook može i odmoći pri traženju posla ukoliko imate otvoreni profil a potencijalni poslodavac ga odluči provjeriti. Fotografije sa subotnje pijanke na kojoj ste ponosno ispijali piće za pićem u tom vam slučaju mogu samo odmoći.