Pretraga

[Fan fekt] Znate li koji je prvi sadržaj ikada emitiran na HRT-u?

A- A+

Na današnji dan Hrvatski radio obilježava svoj 91., a Hrvatska televizija 61. rođendan. Emitiranje Radija Zagreb, preteče Hrvatskog radija, započelo je davne 1926. godine, a na njegov 30. rođendan, 1956. u Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe.

Screenshot: Google Maps

Svojevrstan temelj Hrvatskoj radiodifuziji postavila je skupina intelektualaca, osnovavši 1924. godine Radio klub Zagreb, kojime je predsjedao fizičar Oton Kučera. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba su uspjeli pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb, preteču Hrvatskoga radija. Emitiranje je počelo 15. svibnja 1926. hrvatskom himnom, a prve riječi u eter izgovorila je spikerica Božena Begović. 

– Halo, halo, ovdje radio Zagreb. Pozdravljamo svoje prve slušaoce i molimo da nam odmah telefonom javite kako nas čujete, bile su prve riječi na Radio Zagrebu, a autentičan zvukovni zapis poslušajte u nastavku.

Na tridesetu obljetnicu emitiranja programa Radija Zagreb u Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. 

Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb, preteče Hrvatske televizije. Kako su izgledali počeci televizije u hrvatskoj pogledajte u ovom kratkom, ali zanimljivom videu.