Pretraga

Filmovi koji su snimljeni prema knjigama

A- A+

Nije rijedak slučaj da se neka knjiga ekranizira pa taj film postane dosta popularniji od originalnog teksta. Sigurno ste do sad pogledali brojne filmove koji su snimljeni prema knjigama, a da to uopće niste znali. Pogledajte popis od nekoliko ekranizacija koje su svojom popularnošću zasjenile knjige i njihove autore.

Vjerojatno svi znate kako je Sumrak saga snimljena prema istoimenim knjigama, no rijetko tko zna da se ista stvar dogodila i s filmovima kao što su ‘Memento‘, ‘Limitless‘ ili ‘Zodiac‘. U nastavku vam donosimo popis filmova koji su nastali prema manje popularnim knjigama.

shootingthescript.wordpress.com

Atonement (2007.)

Priča u kojoj djevojčica optuži sestrinog dečka za zločin koji nije počinio djelo je ruku Iana McEwana koji je napisao istoimenu novelu. U glavnim ulogama se pojavljuju Keira Knightley i James McAvoy.

Forrest Gump (1994.)

Tom Hanks jednu od najpoznatijih uloga u svojoj karijeri može zahvaliti piscu Winstonu Groomu, po čijoj je knjizi sniman ‘Forrest Gump‘.

American Psycho (2000.)

Bret Easton Ellis napisao je ‘American Psycho‘ koji je ekraniziran 2000. godine, a glavnu ulogu tumači Christian Bale.

Black Hawk Down (2001.)

‘Black Hawk Down: A Story of Modern War’ je knjiga od Marka Bowdena prema kojoj je Ken Nolan napisao scenarij, a film je snimljen 2001. godine.

Limitless (2011.)

Bradley Cooper kao pisac Eddie Morra otkriva tablete zbog kojih postaje potpuno druga osoba, a film je snimljen prema knjizi ‘The Dark Fields’ autora Alana Glynna.

Memento (2000.)

Film o Leonardu koji ima problema s pamćenjem pa fotografira i tetovira bitne događaje nastao je prema kratkoj priči Jonathana Nolana po nazivom ‘Memento Mori’.

Next (2007.)

Gledatelji s naših područja su primijetili kako se uz Nicolasa Cagea i Julianne Moore u filmu ‘Next‘ pojavljuje srpski glumac Sergej Trifunović, no rijetko tko zna kako je riječ o ekranizaciji knjige ‘The Golden Man’ od Philipa K. Dicka.

Scarface (1983.)

Jedan od najpoznatijih kriminalističkih filmova ‘Scarface‘ je snimljen prema istoimenoj knjizi Armitage Trail, a ujedno je film zbog kojega se Al Pacino proslavio.

Sleepy Hollow (1999.)

Otkrivanje misterioznog bezglavog jahača koji ubija po Sanjivoj dolini je snimljeno prema ‘Legend of Sleeping Hollow’ od Washingtona Irvinga.

We Were Soldiers (2002.)

Jedan od najpoznatijih ratnih filmova u kojemu se radna vrti oko američkih vojnika u Vijetnamskom ratu je snimljen prema knjiz Harolda G. Moorea, ‘We Were Soldiers Once – and Young: Ia Drang: The Battle that Changed the War in Vietnam’.

Zodiac (2007.)

Karikaturist iz San Francisca postaje opsjednut ubojicom koji se naziva Zodiacom, a film je nastao prema istoimenoj knjizi Roberta Graysmitha.