Pretraga

Firmu koja je razvila Photomath, aplikaciju popularnu među učenicima i studentima, kupuje Google

A- A+

Google kupuje Photomath, domaću tvrtku koja stoji iza istoimene popularne aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka. Ugovor o kupnji sklopljen je prošle godine, a kupnju još moraju potvrditi europski regulatori do 28. ožujka.

Screenshot: PhotoMath

Američki tehnološki gigant Google kupuje Photomath, domaću tvrtku koja stoji iza istoimene popularne aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka. Kupnju do 28. ožujka ove godine trebaju potvrditi europski regulatori za zaštitu od tržišnog natjecanju, pa više detalja trenutno nije poznato.

Ugovor sklopljen još prošle godine

Iz tvrtke Google su za javnost priopćili da je ugovor sklopljen još tijekom prošle godine.

– Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine, što je podložno regulatornim provjerama. Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava u učenju matematike učenicima, pomažući u izgradnji Googleove ponude pomoći za domaće zadaće korisnika, potvrdio je glasnogovornik Googlea Reutersu.

Inače, Photomath je besplatna aplikacija koja je izrazito popularna među učenicima i studentima, jer nudi pomoć u rješavanju matematičkih zadataka. Zadaci se, naime, fotografiraju pomoću mobitela, a Photomath ih uz pomoć računalnog vida i strojnog učenja riješi te ponudi korisnicima detaljan postupak.

Vrijednost Photomatha još su 2021. godine prepoznali i u Silicijskoj dolini, kada im je tamošnji investicijski fond Menlo Ventures odlučio dati 23 milijardi dolara kako bi povećali broj zaposlenika, ulagali u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Izdvojeni članak

Učenje matematike ide korak dalje: Photomath dobiva investiciju od 23 milijuna dolara

‘Mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci pomoći u matematici’

Domaća aplikacija zapravo može poslužiti i kao besplatne instrukcije za učenike. Photomath je tijekom pandemije anketirao preko 2.000 roditelja i otkrio da 56 posto njih ne može pomoći svojoj djeci pri rješavanju zadataka iz matematike, jer jednostavno – ne zna.

– Mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci pomoći u matematici, a pandemija i učenje na daljinu stvorili su dodatne izazove. Jasne su razlike između obitelji koje si mogu priuštiti instrukcije i onih koje to ne mogu, a djeca slabije stojećih obitelji sve više zaostaju s gradivom, rekao je tada Damir Sabol, osnivač Photomatha.

Aplikacija Photomath preuzeta je preko 300 milijuna puta te niže odlične ocjene na Google Play Storeu i Apple App Storeu. O aplikaciji su pisali brojni renomirani svjetski mediji, poput The Wall Street Journala, Forbesa, Foxa, CNBC-a i drugih.