Pretraga

[FOTO+VIDEO] Drugi prosvjed za klimu bez podrške ravnatelja i profesora

A- A+

Nakon prvog zagrebačkog učeničkog prosvjeda za klimu u sklopu pokreta Fridays for Future, ovog je petka održan njegov nastavak. Vidno manje prosvjednika, njih svega 150-200, krenulo je od Europskog do Markova trga. Ponovno su, no ovaj put pripremljenijim govorima jasno i glasno istaknuli važnost ovakve akcije. Na kraju su pak Saboru uručili 8 klimatskih zahtjeva učenika i studenata za koje se nadaju da će ih Vlada razmotriti.

Prije dva tjedna u sklopu pokreta Fridays for Future u Zagrebu je održan prvi učenički prosvjed za klimu. Više od 1.500 učenika tog nam je popodneva na Markovu trgu pokazalo da znaju zašto prosvjeduju i da ih je za Zemljinu budućnost itekako briga. Odlučni u pothvatu da će se za okoliš brinuti dok se ne donesu konkretne mjere, mladi su ponovno izašli na ulice.

Ovaj put u malom broju, njih otprilike 150-200 hodalo je s transparentima i maskama kako bi osvijestili što bi se moglo dogoditi ako se po pitanju klime ništa ne poduzme.

Želimo da naša djeca znaju što je pravi snijeg, čisto more i da žive kao prethodne generacije

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte atmosferu s učeničkog prosvjeda desetljeća

– Govorite da smo Vaša budućnost, a onda se o toj istoj budućnosti ne brinete ni najmanje. Kvaliteta se ljudskog života bitno smanjuje zbog utjecaja klimatskih promjena. Ako danas ne poduzmemo nešto, ni moja srednjoškolska diploma ni Vaša plaća neće biti nimalo bitne, istaknula je jedna učenica-organizatorica na početku niza govora ispred Sabora.

Iako ih se često proziva nezrelima, organizatorice su htjele dokazati suprotno.

– Tretirate nas kao nezrele i nemoćne, a zanemarujete da je ova generacija odlučujuća na idućim izborima. Zaboravljate da je moć u rukama naroda. Vaša ignoriranja nas ne zanimaju! Kad odrastem, ne želim da me buduće generacije pitaju gdje sam bila kad se nešto moglo napraviti. Želim furati svoje klince na sankanje na pravom snijegu, voditi ih na more i pokazivati im što znači čist okoliš. I želim da mogu živjeti kao što su živjele generacije prije njih, nastavile su učenice.

Leonarda, učenica V. gimnazije, u tom je kontekstu otkrila da bi, kad bi budućim generacijama mogla reći samo jednu riječ rekla – oprostite.

– Oprostite što smo vam uništili planet, što smo vam uništili dom. Kad bi me pitali zašto smo to napravili, rekla bih da je sve bilo zbog komada papira, zbog novca. Rezali smo drveće koje nam je davalo kisik zbog tog papira, uništili smo sve pred sobom zbog komada papira. Ali zato stojim danas ovdje kako bi ova priča imala drugačiji kraj. Mi smo prva generacija koja će osjetiti klimatske promjene, ali zadnja smo koja može nešto napraviti, kazala je Leonarda što je izazvalo glasna odobravanja okupljenih.

Maturantica Laura Skala osvrnula se potom na promjene koje se događaju u svjetskim razinama. Kako je rekla, 100 vrsta životinja je ugroženo, komaraca će biti sve više, temperature će utjecati na poljoprivredu i zdravlje ljudi, a uragani se već događaju više puta godišnje.

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/2032055760244654

‘Malo nas je jer brojni ravnatelji, profesori, a ni Ministarstvo ne žele opravdati učenicima kad se bore za nešto dobro’

Izdvojeni članak

Riječani ustali za klimu: 800 mladih šetnjom Korzom upozorilo na lokalne eko-probleme

Razlog zašto je na prosvjedu bilo toliko malo okupljenih Laura i ostali učenici vide u učiteljima, ravnateljima i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Ja bih za ovoliki mali broj okupljenih okrivila ravnatelje, profesore i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koji ne žele svojim učenicima opravdati sate kad se bore za nešto drugo, glasno je rekla Laura.

– Želimo li da se te posljedice još više osjete u Hrvatskoj ili želimo nešto promijeniti, upitala je na kraju između ostalog.

Odmah nakon, počelo je izvikivanje javi se, javi se, aludirajući na političare koje, čini im se, nije briga za cilj njihovih prosvjeda.

Zato su učenici i studenti uz sadržajnije govore pripremili i 8 klimatskih zahtjeva učenika i studenata. Nadaju se da će Sabor razmotriti njihove prijedloge.

Prvenstveno zahtijevaju da se političari suoče s istinitim činjenicama o klimatskim promjenama i pokrenu konkretne mjere.

Cjelovit popis njihovih zahtjeva možete pročitati ispod.

Marko Matijević; srednja.hr