Pretraga

Gdje se spajaju mentalno zdravlje i umjetnost? Prijavite se na dramsku radionicu koja nudi odgovor

A- A+

Kazališna družina KUFER ove godine provodi projekt pod nazivom “Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima”. Riječ je o projektu u kojem provode besplatne radionice za studente, na kojima studenti uz stručnu pomoć dramskih pisaca, psihologa, redatelja i profesionalnih glumaca sudjeluju u samom procesu pisanja dramskog teksta i postavljanja istog na scenu. Do sad su se održala dva ciklusa radionica, a sad vas pozivaju na novi!

Sljedeći ciklus radionica počinje 31. svibnja. Prijavi se! | foto: KUFER

Kazališna družina KUFER, koja okuplja mlade kazališne umjetnike, ove godine provodi zanimljiv projekt kojim žele povezati umjetnost i mentalno zdravlje. U sklopu tog projekta provode radionice za studente gdje ih upoznaju s procesom pisanja dramskog teksta i postavljanja istog na scenu.

Projekt pod nazivom „Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima“ KUFER izvodi u suradnji s partnerima SPID-omBoliMe i KunstTeatrom! Program dramskih radionica trajat će godinu dana kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima. Dva ciklusa su se već provela, a dojmovi su iznimno pozitivni.

– Susret, razgovor i produktivnost prve su mi asocijacije na protekla dva ciklusa radionica u sklopu projekta Mentalno zdravlje kao kreativni proces. Veseli me lakoća s kojom smo, zajedno s polaznicima, uspjeli kreirati sigurno mjesto za istraživanje vlastitog unutarnjeg svijeta i kreativno izražavanje. Razgovarali smo o važnosti emocija, integritetu i suradnji, odgovornosti, komunikaciji što je činilo dobar spoj s kreativnim dijelom radionice gdje su polaznici uz vodstvo Ivana, Ivane i Ivora radili na svojim dramskim tekstovima. Osobno sam dosta razmišljao o Ivanovoj rečenici kako smo pred praznim papirom svi jednaki. Takav pristup kao i znatiželja i zainteresiranost voditelja za svakog polaznika i njihove procese pisanja rezultirali su sjajnim tekstovima, svoje iskustvo nam je opisao Mihael Kozina, psiholog i suradnik na projektu.

Prijave su u tijeku, a broj mjesta je ograničen, stoga požuri s prijavom! foto: PR

“Bila nam je najvažnija igra”

Radionice se u cijelosti održavaju online, dva puta tjedno u večernjem terminu. Svaki pojedinačni radionički proces traje dva mjeseca, a kroz taj dvomjesečni ciklus studente vodi redatelj i dramaturg Ivan Penović uz još jednog suvremenog dramskog autora i dvoje glumaca te uz stručnu podršku psihologa Mihaela Kozine.

Ideja je da dramski pisci svakog polaznika upute u kreativni proces dramskog pisanja, pruže alate za kreiranje dramskog lika te im pokušaju približiti kako da vlastite dvojbe, razmišljanja i emocije prenesu na papir i pretvore u scensku situaciju ili novi dramski tekst. Na dosadašnjim radionicama studenti su radili s autorima Ivanom Vuković i Ivorom Martinićem.

– Ono što bih istaknula kao ljepotu ovog dramskog dijela je što smo Ivan i ja nekako odredili da nam je igra najvažnija i u tom smislu se inzistiralo da polaznici slijede ono što njih zanima, zabavlja, intrigira i da to pišu na način koji je njihov. Dakle, nismo inzistirali na “učenju”, na onome kako se “mora”, na kraju dana nitko te ne može naučiti pisati, možeš naučiti forme raznih struktura ali nisam sigurna da tu zaista pričamo o kreativnom pisanju. U ovoj slobodnoj formi, Ivan i ja osluškivali smo i pokušali slijediti interese svakog od polaznika i zapravo im samo pružiti potrebnu podršku da nastave putem kojim su krenuli. Za nas je to sigurno značilo iscrpniji ali na kraju ispunjeniji rad i međusobno i s polaznicima, rekla nam je Ivana Vuković, dramaturginja koja je vodila prvi ciklus radionica.

Radionice su namijenjene mladima u dobi od 18 do 25 godina, i besplatne su. Broj mjesta na svakoj radionici je ograničen, a možeš se prijaviti putem ove poveznice.

Otvorene su prijave za sljedeće radionice:

3. ciklus – od 31. svibnja do 9. srpnja 2022. (Nikolina Rafaj)

4. ciklus – od 16. kolovoza do 24. rujna 2022. (Ivana Đula)

5. ciklus – od 4. listopada do 12. studenog 2022. (Anita Čeko)

Osim na radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i u tri participativne tribine „PRIČAMO x mzkp.hr“ koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih.

Jedna tribina već se održala, na njoj je gostovao psihijatar Hrvoje Handl, a najzanimljivije dijelove možete pogledati u videu.

Sljedeća tribina održat će se 26. svibnja, a na njoj će gostovati psihijatrica Tihana Jendričko. Moderator i ove tribine bit će glumac Adrian Pezdirc, ujedno i jedan od osnivača inicijative BoliMe.

Prijave na radionice i tribine cijelo vrijeme su otvorene! Možeš se prijaviti putem ove poveznice.

– Razmišljanje o sebi i onima i onome što nas okružuje u velikoj se mjeri podudara s početnim fazama procesa pisanja, posebno pri razradi i razmišljanju o karakterima, odnosima i problemima likova. Posebno zadovoljstvo pružala mi je mogućnost prilagodbe svih voditelja radionice prema potrebama, dinamici rada i interesima polaznika, tako da su prva dva ciklusa prema svom kraju poprimala drugačiji oblik provedbe i zaokruživanja radova polaznika, što je polučilo rezultate koji su u većoj mjeri dali mjesto napretku kod svakog sudionika, kako polaznika, tako i voditelja. Iznenađen sam brzinom i voljom polaznika za kreacijom, količinom tekstualnog materijala koji su proizveli, te sam jako zadovoljan s kvalitetom i mogućnošću polaznika da reagiraju, provedu i primijete konstruktivno u primanju i davanju feedbacka, za kraj nam je rekao Ivan Penović, i pozvao sve zainteresirane da se prijave!

Sve što te zanima o projektu možeš doznati i putem društvenih mreža, Instagrama i Facebooka.


Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Kazališne družine KUFER.