Pretraga

Zagrebački srednjoškolci prosvjeduju u petak: Globalni eko pokret učenika u 800 gradova

A- A+

Prosvjedi srednjoškolaca protiv klimatskih promjena, koje je prošle godine sama pokrenula 16-godišnja Greta Thunberg, sljedećeg će se petka održati diljem svijeta. Pokret pod nazivom „Global Climate Strike For Future“ će 15.3., s ciljem spasa klime, ujediniti 75 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Svi prosvjedi koji će se održati 15. ožujka (FridaysForFuture.org/screenshot)

Zbog prosvjeda je, izvijestili smo još u veljači, fotelju morala napustiti belgijska ministrica zaštite okoliša Joke Schauvliege, koja je tamošnje učenike optužila da na prosvjede odlaze kako ne bi morali ići u školu, odnosno da neimovani izvori moći srednjoškolce usmjeravaju na markiranje.

Eksplozija prosvjeda u Europi, Merkel je protiv

Zatim smo, sredinom veljače, objavili vijest o tome tko se sve u Europi u kratkom vremenu priključio pokretu.

Prikaz svih prosvjeda koji su se održali do sredine veljače (Foto: Facebook/Jörg Haas)

Kako se karta neprestano ažurira, lako je pratiti porast prosvjeda. U protekla tri tjedna, broj protesta na našem kontinentu višestruko se povećao. Španjolci, primjerice, prema gore prikazanoj mapi, nisu donedavno imali nijedan prosvjed, a na trenutnoj mapi stoji kako su do danas održali više od 20 prosvjeda.

Izdvojeni članak

Merkel nas je razočarala: Napala učenike koji prosvjeduju zbog klimatskih promjena

Najveći broj prosvjeda u sklopu nadolazeće akcije “Global Climate Strike For Future” održat će se u Njemačkoj – njih čak 147. Informacija je zanimljiva, jer je baš Angela Merkel na nedavno održanoj sigurnosnoj konferenciji u Munchenu izjavom pokazala kako sumnja u razloge pokreta.

– Sada u Njemačkoj djeca prosvjeduju za zaštitu klime. To je jako važno pitanje, ali nezamislivo je da sva njemačka djeca, godinama nakon, i bez ikakvih vanjskih utjecaja, odjednom dolaze na ideju da trebaju sudjelovati u ovom procesu, rekla je.

Europski pokret postao globalan

Prema službenoj stranici pokreta, Fridays for Future, 15. ožujka će se održati 861 prosvjed u više od trećine svjetskih zemalja.

Od neeuropskih država, najzastupljeniji su SAD s 95, Australija s 41, te Kanada s 34 zakazana štrajka. Popis svih organiziranih izlazaka na ulicu radi spasa klime s pripadajućim zemljama možete vidjeti ovdje.

Hrvatski srednjoškolci će se okupiti u Zagrebu

Prema informacijama s kojima raspolažemo, zagrebačkoj policiji je predan učenički zahtjev za okupljanje. Više informacija bit će dostupno za vikend, kada ćemo i moći izvjestiti javnost o detaljima prvog učeničkog prosvjeda u Hrvatskoj nakon 2008. i prosvjeda za maturu. Nekoliko sati nakon tog prosvjeda ministar Primorac je priznao poraz i odgodio maturu na godinu dana te svim učenicima opravdao izostanak.

Zasad nema informacija o okupljanjima u drugim hrvatskim gradovima, a ako imate saznanja o prosvjedima učenika javite nam se na mail [email protected].