Pretraga

Glumica koja je utjelovila lažljivu Melitu danas je profesorica na Filozofskom i fizički se skoro uopće nije promijenila

A- A+

‘Lažeš, Melita’ roman je Ivana Kušana koji prati svakodnevicu djevojčice Melite, koja, blago rečeno, ne želi govoriti istinu. Prema romanu je 1984. snimljena i mini-serija u kojoj je izvrsno lik Melite utjelovila Gorana Stepanić. Stepanić smo mogli gledati i kao Marinu u ‘Smogovcima’, a glumila je i Helenu u  seriji ‘Hajdučki gaj’. Odlučili smo doznati čime se danas bavi glumica koja je utjelovila jedan od najomiljenijih likova domaće književnosti.

Screenshot: YouTube; foto: unipu.hr

Gorana Stepanić više se ne bavi glumom, a od 2009. docentica je na Odsjeku za klasičnu i romansku filologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli.

Izdvojeni članak

Najpoznatija dadilja na svijetu nedavno je proslavila 60. rođendan: Iako ju život nije mazio još uvijek izgleda fenomenalno

Ondje predaje kolegije iz rimske književnosti i recepcije antike.

Kako stoji u njenom životopisu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. diplomirala je komparativnu književnost i latinski jezik. Magistrirala je 2001. s temom iz novolatinske hrvatske epike 17. stoljeća, a doktorirala 2005. na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1997. do 2008. radila je kao asistentica, donosno docentica na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te kao znanstveni novak, odnosno istraživač na projektu Neolatina Croatica.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavala je hrvatski latinizam, rimsku književnost i metriku za studente latinskog, a honorarno je predavala i kolegije o hrvatskom latinizmu za studente kroatistike.

Danas Stepanić ima 44 godine, a glavni joj je znanstveni interes, stoji na stanicama UniPu, hrvatska novolatinska književnost.