Pretraga

Godišnja doza pozitive: Ove lijepe stvari su nam se dogodile u 2020. godini

A- A+

Ova 2020. godina koja je trenutno na izmaku je bila jedna od težih godina u novijoj povijesti. Sasvim sigurno je pandemija ono po čemu ćemo ju pamtiti, ali dogodilo se tu još zaista ružnih stvari koje bismo rado zaboravili i izbrisali. No, isto tako se dogodilo puno lijepih stvari, kojih ćemo se rado prisjećati!

foto: Unsplash

Teško se sjetiti kada smo posljednji put ovako nestrpljivo čekali kraj neke godine, no može li nas se kriviti? Godina koja nam je donijela pandemiju, potres, poplave, požare, nebrojene preuranjene smrti i sve ono najgore. No nikad život nije tako crn, uvijek postoje oni svijetli trenuci ispunjeni srećom. Možda izgleda da ih nije bilo puno ove godine, no bilo ih je.

Sasvim sigurno je svatko imao neki osobni trenutak sreće po kojem će pamtiti ovu godinu, ali postoje i globalno neke pozitivne stvari koje su se dogodile. Ništa se ne može mjeriti s pandemijom koja je preuzela naše živote, ali i dalje je riječ o bitnim stvarima koje će imati posljedice još godinama. Podsjećamo vas na nekoliko njih!

Izdvojeni članak

Dnevna doza pozitive za studente: Afirmacije koje su vam potrebne svaki dan

Jedinstvo

Sa svim stvarima koje su se dogodile ove godine, trebali bismo biti udaljeniji no ikad. Fizički, i jesmo, do te mjere da postoje propusnice koje su potrebne kako bi se putovalo na razini županija. No emocionalno, bliži smo si no ikada. Teški trenuci spajaju i najrazličitije ljude, dajući im zajednički nazivnik.

Svjedočili smo nekolicinu predivnih akcija u ovoj godini, a svakako je najveća bila pokret Black Lives Matter. Ljudi su izašli na ulice i zauzeli se za svoje sugrađane, za jednakost i za prava. Iako pokrenut tragičnim događajima, BLM će ostati u pamćenju kao snažan pokret koji će ostaviti ogromne posljedice na budućnost.

Kultura

Umjetnost je uvijek odraz trenutnog društvenog stanja, pa je to slučaj i sada. Iako se na početku činilo da se sve u potpunosti zaustavilo, pa i kultura, ubrzo su se našli načini. Moderna tehnologija pruža toliko novih mogućnosti koje su do sad bile neiskorištene, a ove godine su napokon otkrivene.

Industrija zabave je sasvim sigurno pretrpjela ozbiljan udarac, no postoje i oni koji su se snašli – online kazališne predstave, serije snimljene na mobitelu u karanteni, streaming online nastupa… U nekoj skorijoj budućnosti se još nećemo vratiti u ‘normalan’ život, pa će se sasvim sigurno stvari nastaviti razvijati u ovom smjeru.

Digitalizacija

Iako već neko vrijeme živimo u 21. stoljeću, moglo bi se reći da je ono tek ove godine došlo u naše živote. Stvari koje je do sad bilo nemoguće izvesti online, odjednom su postale izvedive. Od predaje raznoraznih papira, sastanaka, kupovine, pa do obrazovanja.

I dok bi nam prije godinu dana ideja online nastave bila teška znanstvena fantastika, danas to živimo. Dobro, možda ne danas jer su praznici, ali inače da. Daleko je to od savršenstva, no po prvi put je moguće održavati (donekle) kvalitetnu nastavu na daljinu. Velik je to korak ne samo za učitelje koji do prije godinu dana nisu znali upaliti kompjuter, već za čovječanstvo općenito.