Pretraga

Googleov popularni servis od iduće godine više neće biti besplatan

A- A+

Google fotografije, popularan servis tehnološkog giganta za spremanje fotografija, više neće biti neograničeno besplatan. Nakon što svojim fotografijama popunite određen prostor na oblaku, za više prostora pohrane morat ćete platiti uslugu.

Foto: srednja.hr

Nakon pet godina, više nećete moći spremati beskonačan broj fotografija u visokoj kvaliteti na Google fotografijama. Odluka je to tehnološkog giganta koja će stupiti na snagu od lipnja iduće godine, a nakon što potrošite 15 gigabajta morat ćete platiti za više mjesta za pohranu.

Do početka lipnja se ne računa

Sve fotografije i dokumenti uploadani prije 1. lipnja 2021. neće ulaziti u ograničenje od 15 gigabajta, što znači da imate hrpu vremena da odlučite želite li i dalje koristiti Googleov popularan oblak ili se prebaciti na neki drugi, piše The Verge.

Iako se do sada, podsjetimo, ograničenje od 15 gigabajta pohrane uzimalo samo ako ćete fotografije spremati u originalnoj kvaliteti, novim će regulacijama od lipnja iduće godine zapravo oduzeti jednu od ključnih značajki zbog kojih su ljudi u tolikoj mjeri koristili Google fotografije.

Izdvojeni članak
netflix

Sjajne vijesti: Netflix od danas na hrvatskom jeziku

Neki korisnici će imati neograničeno

Valja naglasiti da će korisnici Pixel mobitela u Googleovoj proizvodnji imati besplatno neograničenu pohranu fotografija u visokoj kvaliteti. No, i za njih je to svojevrsno padanje s konja na magarca, budući da su do sada mogli u Google fotografije spremiti beskonačan broj fotki u originalnoj kvaliteti.

Iz tvrtke Google naglašavaju da su i dalje vodeći u svijetu po količini prostora koji korisnici imaju besplatno. Usporedbe radi Appleov iCloud daje tek 5 gigabajta besplatne pohrane fotografija i dokumenata, dok Googleov oblak i po novome daje 15 gigabajta, što je triput više.

Nije sve tako sivo. Tehnološki gigant najavio je da se cijena Google oblaka neće mijenjati. Za 1.99 dolara dobit ćete 100 gigabajta prostora, za 2.99 dolara 200 gigabajta prostora, za 9.99 dolara 2 terabajta prostora, a za 30 terabajta prostora morat ćete izdvojiti 149.99 dolara mjesečno.