Pretraga

Google uskoro briše milijune Gmail računa i ono s čime su povezani: ‘Laka su meta hakerima’

A- A+

Google je najavio kako će, od početka prosinca, krenuti s brisanjem milijuna Gmail računa koji su neaktivni duže vrijeme. Također, najavljeno je brisanje i svega što je povezano uz Gmail račun kao što je sadržaj na Google Driveu, Fotografijama, Kalendaru i slično. Razlog za ovaj potez je smanjenje rizika od toga da netko hakira neaktivne račune koji bi se kasnije mogli koristiti za slanje spam poruka ili štetnog sadržaja.

Ruke drže mobitel

Gmail na mobitelu | foto: Canva

Iz Googlea su najavili da će, od prosinca ove godine, brisati milijune Gmail računa koji su neaktivni više od dvije godine. Kako piše DailyMail, osim Gmail računa, bit će obrisani i računi koji su uz njega povezani, odnosno Google Drive, Fotografije, Kalendar, Dokumenti i Google Meet te sav sadržaj koji se na njima nalazi.

Na račune kojima prijeti brisanje, će u idućih nekoliko tjedana, stići niz obavijesti, odnosno najava o brisanju kako biste, ako ne želite da vaš račun bude obrisan, o tome mogli obavijestiti Google. Računi koji su prvi na redu za brisanje su oni koji su samo napravljeni i više nikada nisu korišteni kao, na primjer, računi napravljeni da bi se iskoristio pristup besplatnim probnim korištenjima na određenim stranicama.

Izdvojeni članak
whatsapp

Odluka koja se nekima neće svidjeti: Na popularnu aplikaciju za dopisivanje uskoro stižu reklame

Iz Googlea kažu kako su se odlučili na ovaj potez da bi smanjili rizik od toga da neaktivni računi budu hakirani te korišteni za slanje spam poruka i drugih štetnih sadržaja.

– Računi koji se ne koriste jako dugo, u posebnom su riziku od toga da budu hakirani jer najčešće imaju slabe i česte lozinke, a i nije baš vjerojatno da imaju dvostruku autentifikaciju s kojom bi bili sigurniji. Jednom kada takvi računi budu hakirani, mogu biti iskorišteni za bilo što, od krađe identiteta do toga da se preko njih šalje štetan sadržaj, rekla je Ruth Kricheli, potpredsjednica Odbora za upravljanje proizvodima u Googleu.

Ako i vi imate Gmail račun koji niste koristili više od dvije godine, ali ne želite da bude obrisan, dovoljno je da se, barem jednom prije prosinca, ulogirate u svoj račun, putem njega pogledate video na YouTubeu, otvorite Google fotografije koristeći taj račun i slično. Također, to biste trebali ponavljati s vremena na vrijeme.