Pretraga

Greta baš živcira političare: Sad ju je napao i ministar financija, ali mu je brzo ‘spustila’

A- A+

Osim što njeni javni nastupi ne ‘sjedaju’ dobro predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu, na Gretu Thunberg ovih se dana obrecnuo i tamošnji ministar financija, Steven Mnuchin. Greti je poručio mladoj švedskoj aktivistici Greti Thunberg da mora završiti ekonomski fakultet kako bi mogla držati lekcije o ulaganjima, prenose britanski mediji. Ekološkoj aktivistkinji nije dugo trebalo da mu odgovori.

Screenshot: YouTube;
Conservation International

Tinejdžerica i ekološka aktivistkinja Greta Thunberg ponovno se našla na meti političkih moćnika. Nakon što joj se više puta zbog njenog aktivizma vezanog uz klimatske promjene narugao predsjednik SAD-a, Donald Trump, sada je slično učinio i ministar financija Steven Mnuchin.

‘Je li ona glavna ekonomistica?’

Smatra da njen poziv ulagačima da prestanu financirati fosilna goriva pokazuje nerazumijevanje ekonomije i radnih mjesta.

Izdvojeni članak

Ovo mu baš i nije trebalo: Trump se pokušao narugati Greti, a ona ga ponovno ‘istrolala’

– Je li ona glavna ekonomistica? Neka prvo završi ekonomski fakultet, onda se može vratiti i objasniti nam kako bi to funkcioniralo. Ljudi koji traže prekid ulaganja trebali bi prvo odgovoriti na važna ekonomska pitanja – pitanja radnih mjesta, odgovorio je Mnuchin na pitanje novinara da komentira apel 17-godišnje Šveđanke.

Ni ovoga puta Greti nije trebalo dugo za odgovor.

U seriji Tweetova pojasnila je kako joj ne treba diploma iz ekonomije da izračuna kako će uz ovakve investicije u fosilna goriva biti nemoguće zadržati rast globalne temperature ispod 1,5 stupnjeva Celzijevih. Inače, znanstvenici su izračunali da će čak i pola stupnja iznad toga rasta znatno će povećati rizik od suša, poplava, požara, ekstremne vrućine, gladi, nestašice vode i siromaštva za stotine milijuna ljudi.

– Ili nam recite kako postići to smanjenje ili objasnite budućim generacije i onima koji su već pogođeni klimatskim promjenama zašto bismo trebali napustiti obveze koje imamo prema očuvanju klime, poručila je Greta.

I prije je bila meta napada moćnih političara

Izdvojeni članak

Greta Thunberg danas puni 17 godina, a rođendan slavi na svoj specifičan način

Podsjetimo, ovo nije prvi puta da joj se političari obraćaju svisoka. Predsjednik SAD-a, Donald Trump u utorak je ekološke aktiviste nazvao ‘katastrofičarima’ i poručio Greti da se počne baviti i drugim zemljama. Nakon što je u prosincu proglašena Timeovom osobom 2019. godine, za tu vijest rekao je da je ‘presmiješna’ te da Greta ‘mora poraditi na svom problemu kontrole bijesa, a onda otići u kino i s prijateljima pogledati neki stari i dobar film.’

– Ohladi Greta, ohladi!, napisao je Trump tada na Twitteru.

Mladu Šveđanku to nije previše uznemirilo – odgovorila mu je tako da je opis na svom profilu na Twitteru napisala da je ona ‘tinejdžerica koja radi na svom problemu kontrole bijesa’ te ‘da se trenutno hladi i gleda s prijateljem stari, dobar film.’