Pretraga

[INTERVJU] Naš najuspješniji BMX vozač Marin Ranteš osvaja svjetska natjecanja i živi svoje snove

A- A+

Početkom lipnja održalo se najveće natjecanje ekstremnih sportova u Hrvatskoj, Pannonian Challenge. Na ovom natjecanju sudjelovali su sportaši iz kategorija BMX-a, inlinea, skatea i romobila. Nakon što su se slegli dojmovi, popričali smo s jednim od natjecatelja, Marinom Rantešom, hrvatskom BMX senzacijom, koji se plasirao na visoko 3. mjesto. Porazgovarali smo o bavljenju ekstremnim sportom, stanjem tih sportova u Hrvatskoj i podsjetili se na njegove davne snove. 

Marin Ranteš na Pannonian Challengeu 2019. gdje se osvojio visoko 3. mjesto | foto: Pannonian Challenge

Od 5. do 9. lipnja Osijek je postao epicentar urbane kulture i ekstremnog sporta, jer je, 20. put za redom, održan Pannonian Challenge. Ovaj festival su pokrenuli lokalni zaljubljenici u ekstremne sportove, a uz pomoć partnera A1 uspjeli su osigurati prepoznatljivost na svjetskoj razini. Sada već tradicionalno natjecanje privuklo je nikad više imena i posjetitelja, a po prvi put natjecatelji u BMX kategoriji mogli su sakupljati bodove za kvalifikacije na Olimpijske igre.

Među njima je, naravno, bio i Varaždinac Marin Ranteš, najuspješniji BMX vozač Hrvatske, koji je u teškoj konkurenciji osvojio brončanu medalju. Iako su mu samo 24 godine, ova mlada hrvatska zvijezda iza sebe ima već gomilu pobjeda, među kojima se najviše ističe pobjeda na prošlogodišnjem FISA BMX Svjetskom kupu.

Kako je sve počelo, koliko truda i vježbe ulaže kako bi postigao vrhunske rezultate, ali i kakvo je stanje ekstremnih sportova u Hrvatskoj, otkrio nam je u intervjuu.

Baviš se ovim sportom već skoro 10 godina. Možeš li nam opisati što znači biti profesionalni sportaš ekstremnog sporta u Hrvatskoj? Koliko dnevno vremena odlazi na vježbanje? 

Profesionalni sportaš je profesionalni sportaš, bez obzira kojim sportom se bavio. Svakodnevno treniranja na skateparku, ponavljanje starih trikova, učenje novih trikova. Minimalno tri puta tjedno odlazim u teretanu kako bi održao kondiciju, podigao razinu snage, ojačao tijelo i time spriječio moguće ozljede. Tu je i pravilna ishrana, bazirana većim dijelom na unosu proteina. Dovoljno sati sna, kako bi se tijelo odmorilo i bilo spremno na fizičke napore. Putovanja, planiranje odlazaka na natjecanja, izvršavanje obaveza prema sponzorima… Ponekad mi je 24 sata premalo, da bih izvršio sve svoje obaveze i sve ono što sam isplanirao.

Kako bi ocijenio hrvatsku scenu kada govorimo o ekstremnim sportovima? Jesi li u svojoj karijeri primijetio porast zainteresiranosti za ove sportove? Kako stojimo s parkovima za vježbanje? 

Posljednjih nekoliko godina, vrlo malo sam u Hrvatskoj pa možda ne mogu dati realnu ocjenu pravog stanja scene, ali nadam se da će se scena razvijati i sve više mladih uključiti u nju. Parkova je još uvijek nažalost malo, ali se nadam da će se i to promijeniti s vremenom.

Marin Ranteš na Pannonianu | foto: Pannonian Challenge

Kakvu ulogu Pannonian Challenge ima u razvoju tih sportova u Hrvatskoj i regiji? 

Pa veliku, zapravo najveću, obzirom da je to jedino i najveće natjecanje u cijeloj regiji, koje ima i svoju dugogodišnju tradiciju. Organizacija je na svjetskoj razini, a i park je odličan.

Kakva je atmosfera na Pannonianu?

Svi koji i jednom dođu na Pannonian, uvijek se vraćaju. Osim domaćinske atmosfere tu su i koncerti i druga događanja, koja zbližavaju nas sportaše i sve ljubitelje ekstremnih sportova.

Možeš li malo prokomentirati svoju konkurenciju s ovogodišnjeg Pannoniana, a posebice Logana Martina i Ireka Rizaeva koji su zauzeli prvo i drugo mjesto? 

Kako je BMX ušao u olimpijski sport, svako od nas vozača želi ići na Olimpijske igre, pa tako i Logan i Irek. Svako od nas nastoji uvijek dati maksimum na svakom natjecanju, nekad nam to uspije bolje nekad malo slabije. Ove godine je bilo tako. Čestitam i jednom i drugom na uspjehu.

Dodjela medalja Loganu Martinu, Ireku Rizaevu i Marinu Rantešu | foto: Pannonian Challenge

U intervjuu koji smo s tobom proveli 2013. rekao si nam, između ostalog, da bi htio ostvariti profesionalnu karijeru, naučiti sve trikove, postići vrhunske rezultate, otvoriti skate park u Varaždinu, ali i ostati Marin kakvog svi poznaju. Što bi rekao sada, 6 godina kasnije? Koliko si od tih ciljeva uspio ostvariti? 

Pa recimo ovako, postao sam profesionalni vozač BMX-a, koji puno putuje i upoznaje mnogo novih ljudi. Možda čak i putujem više nego što sam ikad sanjao. Dio sam jedne velike svjetske obitelji, obitelji ekstremnih sportova i to me čini sretnim. Još uvijek nisam naučio sve trikove i vjerojatno nikad ni neću, ali to mi daje poticaj da se još više trudim. Prošle godine osvojio sam Svjetski kup, još uvijek ne mogu vjerovati da je to istina. I dalje se trudim promovirati ekstremne sportove i iskreno se nadam da to činim na najbolji mogući način. Nadam se da sam, u biti, bez obzira na rezultate koje sam postigao, ostao onaj isti Marin.

Zbog vrhunskih rezultata koje sam ostvario, grad Varaždin je izgradio skatepark u Varaždinu, što je ostvarenje jednog od mojih snova. Presretan sam, jer sad mladi mogu svakodnevno trenirati u uvjetima o kojima sam ja mogao samo sanjati. Naravno,  skatepark u Varaždinu, svakodnevno koristim za svoje treninge, kad sam kod kuće. Time što je BMX ušao u olimpijski sport, dokaz je da je to sport, a ne samo stil života. Imam osjećaj, da sve što sam si zacrtao kao cilj, da se i ostvarilo.

Što možemo dalje očekivati? Hoćemo li navijati za tebe na Olimpijskim igrama 2020.?

Ono što mogu obećati, svakako je da se neću prestati truditi biti najbolji što mogu. Dat ću sve od sebe da i dalje napredujem. Svakako najveći cilj je kvalificirati se na Olimpijske igre 2020., baš kao i svakom sportašu. Još jedna velika stvar mi se dogodila ove godine, što je isto bio moj dječački san, a to je da sam dobio pozivnicu za X games. Jedno od najprestižnijih natjecanja u svijetu. Iako su kvalifikacije u poolu, a ne na skateparku koji ja inače vozim i velika je razlika u načinu vožnje i izvođenju trikova, ponosan sam što sam dobio pozivnicu jer dosad nitko iz Europe nije nikad dobio, a nastojat ću se kvalificirati u finale. Ove godine je kvalifikacijska godina za Olimpijske igre pa me čeka još nekoliko C1 evenata, FISE Chengdu i Svjetsko prvenstvo, na kojima se skupljaju bodovi. Nadam se i trudit ću se maksimalno da se kvalificiram na Olimpijske igre.

_______________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i A1.

Pogledajte kako se promijenio jedan od naših najvećih festivala u proteklih 20 godina

Organizatori Pannonian Challengea otkrili nam kako su pretvorili Osijek u centar urbane kulture, a komarce učinili simpatičnima