Pretraga

Organizatori Pannonian Challengea otkrili nam kako su pretvorili Osijek u centar urbane kulture, a komarce učinili simpatičnima

A- A+

Pannonian Challenge festival je urbane kulture kojeg je sastavni dio natjecanje ekstremnih sportova, a ove godine se održava od 5. do 9. lipnja u Osijeku. Ovo je 20. izdanje festivala te smo povodom toga o njenim počecima porazgovarali s jednim od  organizatora Lukom Maćešićem. On nam je otkrio kako je od spontanog okupljanja krajem 90-ih nastalo svjetski priznato natjecanje koje iz godine u godinu privlači sve više natjecatelja.

Jurica Barać i Luka Maćešić | foto: Samir Kurtagić

 Početkom lipnja, već tradicionalno, Osijek postaje središte urbane kulture zahvaljujući festivalu Pannonian Challenge. Krenuvši od prvih izdanja koje se održavalo na osječkom Srednjoškolskom igralištu puno toga se promijenilo, no komarci i odlična atmosfera ostali su gotovo isti. S godinama sve više ljudi je počelo primjećivati ovaj festival, a ulaskom u igru velikog prijatelja A1, cijeli festival se podigao na višu razinu. Kako je tekao put od skejtanja po improviziranim rampama do natjecanja s prestižnim nagradama pričali smo s Lukom Maćešićem, jednim od organizatora ovog festivala.

Pannonian Challenge se organizira već 20 godina. Koliko se ovaj festival promijenio od samih početaka, a što se zadržalo kao autentično za Pannonian Challenge?

Izdvojeni članak

Otvorenje sezone ljetnih festivala počinje u Osijeku: Pogledajte brutalni glazbeni program Pannonian Challengea

 

Jedno je sigurno, kroz svih dvadeset godina zadržala se želja da napravimo nešto veliko i pozitivno – tako prijateljski duh, pozitivna atmosfera i dobra vibra na eventu svake godine dovode nove posjetitelje, a oni koji su jednom bili uvijek se rado vraćaju.

Razvoj Pannoniana ide pravim putem, od spontanog okupljanja nekolicine entuzijasta ekstremnog sporta koji su se prije dvadeset godina natjecali na improviziranim rampama, došli smo do međunarodnog događaja s preko 300 sportaša iz 40 zemalja u najboljem skate parku u ovom dijelu Europe.

Promijenila se lokacija i veličina skate parka, kao i kvaliteta cijelog natjecanja, ali autentični su ostali komarci, ushićeni posjetitelji, ekstremno dobra zabava i želja organizatora da svake godine naprave najbolje izdanje festivala do sada.

Na Pannonianu 2003. natjecatelji su imali poligon koji je išao prkeo kamioneta.

Tko stoji iza Pannonian Challengea?

Iza festivala stoji upravo grupa entuzijasta ekstremnog sporta i urbane kulture, koji su u simbiozi projekta Pannonian Challenge i udruge Pannonian stvorili brend grada Osijeka, ali i cijele Hrvatske. Pošto festival neprestano napreduje, naravno da ga je zahtjevnije i organizirati, jer je u početku bio najmijenjen samo osječkoj publici, dok ga sada posjećuju gosti iz cijele regije, ali i ostatka Europe.

Kako su izgledali sami počeci festivala?

Izdvojeni članak

Volite spotove iz 90-ih? Dođite na Pannonian vidjeti ih uživo

 

Što se tiče početaka, prvo formalnije duhovitog naziva „Tko Prvi Govno Mrvi“, smatra se „nultim“ izdanjem Pannonian Challengea, nakon kojega su se na osječkom Srednjoškolskom igralištu počeli pojavljivati prvi obrisi skate parka. Tako je prvi službeni festival održan davne 1999. godine, kada je dobio upečatljiv naziv „Pannonian Challenge“, koji danas nezaustavljivo odjekuje diljem svijeta.

Tada se osječka publika tek upoznavala s ekstremnim sportom, kojega je ubrzo neizmjerno zavoljela pa su tribine, ali i poligoni na Srednjoškolskom igralištu postali premali. Festival je prerastao taj skate park, pa se 2013. događa najveći preokret – Pannonian Challenge se seli u novi skate park na lijevoj obali Drave, gdje su stvoreni preduvjeti za vrhunsko međunarodno natjecanje u ekstremnim sportovima. Ostalo je povijest…

Do 2013. godine natjecateljski dio festivala se održavao na Srednjoškolskom igralištu u Osijeku.

Što za festival znači ulazak u UCI kalendar?

Za festival Pannonian Challenge je vrlo važno što je uvršten u UCI kalendar, jer time natjecanje u BMX Freestyle disciplini dolazi na novu razinu. Broj prijava će se, naravno, povećavati, ali najvažnije je što se Osijek kao UCI postaja uklopio u pretrpane kalendare najboljih svjetskih BMX vozača, koji će ondje pohrliti po bodove i prestižne nagrade.

Što je C1 kategorija natjecanja i kako to utjecalo na festival?

To je kategorija međunarodnih natjecanja klase 1 (eng. class 1) i po vrijednosti je iznad državnih kupova. Ova kategorija uvelike utječe na Pannonian Challenge jer se zbog nje, u vrijeme od 5. do 9. lipnja, nigdje u svijetu ne smije održavati nikakvo natjecanje u BMX Freestyle disciplini, u istoj ili višoj kategoriji natjecanja. No, možda i najvažnije, Pannonian Challenge će zahvaljujući C1 kategoriji u Osijek privući uistinu najbolje BMX Freestyle vozače, jer će oni u skate parku na lijevoj obali Drave imati priliku prikupljati vrijedne bodove za kvalifikaciju na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Ove godine su se održala mala natjecanja u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu.

Kakva je atmosfera među natjecateljima i publikom tijekom natjecanja? Što mogu očekivati oni koji će po prvi put doći kao posjetitelji?

Izdvojeni članak

11 stvari koje moraš znati o Pannonian Challengeu

 

 

Iako među natjecateljima uvijek vlada prijateljska, kolegijalna atmosfera, ipak je svima pobjeda u najvećem fokusu, kako zbog prestiža, tako i zbog vrijednih novčanih nagrada. S druge strane, publika je na Pannonian Challengeu zbilja poznata po stvaranju ekstremno dobre zabave, ali i uživanju u istoj, pa svaki novi posjetitelj može očekivati nezaboravno, adrenalinsko iskustvo, kojega će upotpuniti gostoljubivi Osječani i raznolik popratni sadržaj festivala.

Kako izgleda Osijek tih nekoliko dana trajanja festivala?

Osijek u vrijeme Pannonian Challengea živi punim plućima jer brojni turisti istražuju grad, a na svakom koraku se mogu vidjeti ekipe vozača na BMX-evima, skateovima , rolama i romobilima, koje svim građanima daju nagovijestiti da se vratio najveći regionalni festival ekstremnog sporta. Osječani su odlično prihvatili ovaj festival, jer zbilja nudi za svakoga ponešto, a kroz opuštenu atmosferu s dozom adrenalina sve prisutne priprema za početak ljeta u višednevnom prazničkom tonu.

Kao najavu festivala neki od natjecatelja prijašnjih su godina izvodili trikove u samom centru Osijeka.

Sastavni dio Pannoniana je i kulturno umjetnički dio festivala. Na koji način mislite da to nadopunjuje festival i što posjetitelji mogu očekivati ove godine?

Naravno, kulturno-umjetnički segment je na Pannonian Challengeu prisutan još od 2006. godine, kada su prvi lokalni bendovi zasvirali u sklopu ovog festivala. Tako je i izložba ekstremnih fotografija na samom otvorenju festivala postala tradicija, dok se, također tradicionalno, održava i Original Skillz Jam, na kojemu se uz DJ-ing i crtanje grafita, odvija i B-Boying (Break Dance) natjecanje vrsnih mladih plesača.

Što se tiče glazbenog dijela festivala, koji se odvija u staroj osječkoj jezgri, prekrasnoj Tvrđi, on je osmišljen kako bi party i ekstremno dobra zabava svakoga dana trajali do dugo u noć. Preko 125 najpoznatijih lokalnih i regionalnih glazbenika do sada je nastupilo na pozornici Pannonian Challengea, pa će i zabavu povodom 20. rođendana festivala uskoro upotpuniti bendovi poput Hladnog piva, Leta 3, Krankšvester, Silente, Atheist Rap, Gužva u 16-ercu, Debeli Precjednik i mnogi drugi.

_________________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i A1.

Više o Pannonianu:

Pogledajte kako se promijenio jedan od naših najvećih festivala u proteklih 20 godina

Otvorenje sezone ljetnih festivala počinje u Osijeku: Pogledajte brutalni glazbeni program Pannonian Challengea

Volite spotove iz 90-ih? Dođite na Pannonian vidjeti ih uživo

11 stvari koje moraš znati o Pannonian Challengeu