Pretraga

Jeste li čuli za ‘intermittent fasting’? Neka istraživanja pokazuju da ovakve dijete poboljšavaju zdravlje

A- A+

Koliko puta vam se dogodilo da je prošao cijeli dan, a da vi niste stigli jesti? Ne možete reći da ste zaboravili pojesti, ali ruku na srce, ne možete baš reći niti da ste se sjetili. Što kad bismo vam rekli da neki ljudi ne jedu s namjerom?

foto: Unsplash

Post je nešto što najčešće vežemo uz religijske razloge, ali posljednjih godina se ta ideja sve više spominje i van tih okvira. Složit ćemo se da danas postoji milijun i jedan način pristupa hrani, ali samo intermittent fasting (povremeni post) se bazira na gladovanju. Zvuči ružno i zvuči bolno, ali ustvari može biti vrlo korisno i zdravo!

Kako piše portal Medical News Today, povremeni post podrazumijeva da određene vremenske periode ne jedete uopće, dok ostatak vremena se hranite normalno. Neka istraživanja su pokazala da takav način prehrane pomaže u produljenju života, općem boljem zdravlju te gubitku kilograma. Općenito se smatra da je lakše održavati ovaj način prehrane u odnosu na klasične dijete gdje je fokus na brojanju kalorija.

Nije teško zamisliti zašto bi bilo lakše dovoljno jesti u dozvoljenom vremenskom prozoru, negoli cijeli dan jesti, ali…pazeći na kalorije i to što unosite u tijelo. Ipak, kao i s dijetama, i ovdje postoji nekoliko različitih pristupa. Ovisno o tome što vam najviše odgovara, toj ćete se metodi i posvetiti.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci o pretilosti djece u Hrvatskoj: Svako treće dijete pretilo, roditelji to teško priznaju

12-12

Ovo je dobra ideja za početnike – jednostavno, 12 sati postite, a 12 sati jedete. Uzimajući u obzir da spavate osam sati (u idealnom svijetu, znamo…), ne zvuči toliko teško tome dodati još samo četiri sata kad ne jedete. Možete tako nešto kasnije doručkovati ili nešto ranije večerati. U svakom slučaju, bitno je da izdržite tih 12 sati, zato što se tek negdje nakon 10 sati što niste jeli, masnoće počnu pretvarati u energiju, što pokreće proces mršavljenja.

16-8

Kada postite 16 sati dnevno, sada je već malo teže – tek trećinu dana smijete jesti. Iako je razlika u samo četiri sata, u pitanju je zaista razlika koju ćete osjetiti i neće vam biti lako. Možete započeti s nešto lakšim ritmom, čisto dok se ne naviknete. Najlakše će vam biti ako odlučite preskočiti doručak. Također, ako u bilo kojem trenutku primijetite da se ne osjećate dobro, nemojte se forsirati dalje.

Dvodnevni post

Za razliku od prijašnjih opcija, ovdje se radi o tome da dva dana u tjednu ne jedete skoro ništa, dok ostale dane jedete normalno – što naravno znači da se nećete prejedati čipsom i keksima. Kada postite, konzumirate između 500 i 600 kalorija, što je užasno malo u odnosu na ono koliko vam treba u normalnom danu.

Bitno je također da te dane u tjednu razdvojite: većina se odlučuje postiti ponedjeljkom i četvrtkom, a svakako je obavezno da imate jedan dan pauze između posta. Istraživanja su pokazala razne benefite, a između ostalog i to da dođe do smanjenja razine inzulina u krvi.

Naizmjeničan post

Slično prethodnoj opciji, ali ekstremnije – svaki drugi dan, postite. Pravila su ista: smijete unijeti između 500 i 600 kalorija na dane kada postite, a ostale dane smijete jesti normalno. iako zvuči kao da bi jojo efekt trebao biti itekako prisutan, istraživanje je pokazalo da upravo ovakav način prehrane pomaže u mršavljenju i poboljšanju zdravlja srca.

Potpuni post

Za razliku od prijašnjih opcija, kada je na dane posta bilo dozvoljeno pojesti nešto, u ovoj opciji toga nema. Jednom do dva put tjedno morate provesti 24 h bez da išta jedete – dozvoljena su samo pića – voda (može i s limunom) te kava ili čaj (oboje bez šećera). Ovo je vjerojatno najekstremnija opcija, pa je za očekivati i da će vašem tijelu to biti šok. S vremenom bi trebalo postati lakše, pa ako to ne primijetite, prebacite se na neki drugi program.

20-4

Popularna ‘warrior’ dijeta je jedna koja također spada u ove ekstremne: dnevno provedete 20 sati u postu, tijekom kojeg je dozvoljeno jesti voće i sirovo povrće, te imate pravo na jedan ozbiljan obrok tijekom noći, unutar četiri sata kada vam je dozvoljeno jesti. Ideja iza ovog programa jest ta da je ljudima prirodnije jesti noći, pa tada i vaše tijelo bolje prihvaća hranu. I baš zato što je ekstremno, potrebno je pobrinuti se da unutar tih četiri sata pojedete sve što trebate pojesti.