Pretraga

Jeste li danas pojeli barem jedno? Svjetski je dan jaja, evo zašto su ona baš super

A- A+

Svjetski dan jaja slavi se drugog petka u listopadu, što ove godine pada na današnji dan. Obilježava se diljem svijeta kako bi se podsjetilo na benefite koje jaja imaju i njihovu važnost u ljudskoj prehrani.

Screenshot Instagram: world_record_egg

Kad Nadalina muti jaja, zamuti pamet svima – pjevali su Oliver Dragojević i Boris Dvornik. Jaja se mogu raditi na jako puno načina, što su oni u svojoj pjesmi također primijetili dok su opjevavali Nadalinu.

Jaja se, to cili svit zna, moredu spravljat na mali milijun način. I u sorbulu, i na joko, i sirova, a može ih se i u tvrdo, i u meko, i u gusto, i u ritko, i sa svon mogućon spizon mutit; al’ kad Nadalina muti jaja, kad ih batije, to vam je prava fešta od jaj, ajmeeeeee

Dakle jaja se mogu pripremiti tvrdo kuhano, meko kuhano, kao omlet, kajgana, a mogu se dodavati i drugoj hrani te pripremati na razno razne načine.

Recept za omlet

Omlet se, na primjer, može raditi sa slaninom, povrćem, šunkom, sirom ili nečim drugim čega se sami sjetite. Super stvar je što za napraviti omlet ne trebate potrošiti puno vremena. Za pripremu omleta za početak razbijte jaja i posolite ih. Na tavi zagrijte ulje ili otopite malo maslaca, što vam je draže.

Ulijte jaja u tavu i naginijite ju da se jaja ravnomjerno rasporede i potpuno prekriju površinu tave. Pustite ih otprilike 20 sekundi, a potom lagano napravite liniju po sredini i ponovno naginjite tavu dok se rupa ne popuni jajem. U svoj omlet dodajte što god želite – šunku, sir, slaninu, gljiv ili neko povrće. Omlet lagano preklopite na pola i izvadite na tanjur. Dobar tek!

Zašto su jaja korisna

Poznata je i uzrečica “svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”, a upravo su jaja jedan od najkvalitetnijih prirodnih izvora proteina, te sadrže mnoge važne hranjive tvari za život. Osim bjelanjka jaja koji su idealan izvori proteina jer sadrži sve aminokiseline u pravim omjerima, jaja su i dobar izvor vitamina B, D i E, te željeza, različitih minerala (prije svega fosfora, selena i joda).

Svjetski dan jaja održava se od 1996. kada je dogovren na konferenciji Međunarodne komisije za jaja u Beču.

 

https://www.instagram.com/p/B3ddvMIgb47/