Pretraga

Jeste li znali da se danas obilježava Svjetski dan gramatike? Evo kako je pokrenut

A- A+

Prema definiciji, gramatika je dio lingvistike koji proučava skup pravila i načela koja upravljaju jezikom. Naziv dolazi od latinskog grammatica, što znači ‘slovo’ i ‘napisano’. Danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan gramatike.

Foto: Unsplash

Od ranih dana osnovne škola, uče se neka osnovna gramatička pravila. Č i ć, ije i je, veliko i malo slovo, učenicima već izlaze na uši, ali nema dvojbe da je gramatika vrlo važan dio svakog jezika. Upravo iz tog razloga postoji i Svjetski dan gramatike, koji se obilježava 4. ožujka.

Za Svjetski dan gramatike može se zahvaliti Marthi Brockenbrough, spisateljici i osnivačici Društva za promicanje dobre gramatike. Taj se dan službeno obilježava od 2008. godine, a napravljen je da bi se učenicima na pozitivan i zabavan način pomoglo s gramatikom, piše Grammarly.

Mnogi poznati spisatelji, novinari, profesori i lingvisti slave taj dan, a zanimljiva je činjenica da ga je u godini inauguracije obilježio i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, George W. Bush.

Izdvojeni članak

Odlična vijest za učenike: Po prvi put na netu javno dostupna cjelovita gramatika hrvatskog jezika

– Svjetski dan gramatike prilika je da se prepozna kako komunikacijske vještine mogu pomoći većem broju Amerikanaca da se pripreme za predstojeće izazove i da se natječu za poslove 21. stoljeća, rekao je Bush 2008. godine.

Istaknuo je i da je učinkovita komunikacija ključna za razumijevanje potreba drugih i za izgradnju prosperitetne budućnosti, zbog čega je i pohvalio rad Društva za promicanje dobre gramatike te im zaželio puno uspjeha.

Svim čitateljima našeg portala predlažemo da Svjetski dan gramatike proslave primjenjivanjem gramatičkih pravila, ne samo u pisanju, već i u govoru. Kao što je i Lemony Snicket rekao u trećoj knjizi u seriji Niz nesretnih događaja – ‘Gramatika je najveća radost u životu, zar ne?’