Pretraga

Julije Knifer u SAD-u prvi puta samostalno

A- A+

Galerija Mitchell-Innes&Nash iz New Yorka ugostit će od 6. veljače do 15. ožujka izložbu Julija
Knifera, s radovima nastalima od ranih šezdesetih do 2000., što je prva samostalna izložba tog istaknutog umjetnika u SAD-u.

Julije Knifer, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća izložit će svoje
radove u galeriji Mitchell-Innes &Nash iz New Yorka. Izložbu će se moći vidjeti u periodu od 6. veljače do 15. ožujka, a ovo je prva takva izložba hrvatskog umjetnika u SAD-u.

Izdvojeni članak

Klasična umjetnost koja od ‘idiota’ stvori sveznalicu

Bogat stvaralački opus

Kustos je fotograf i umjetnik Žarko Vijatović, a postavljanje izložbe ostvareno je u suradnji s galerijom Frank Elbaz Gallery iz Pariza.

Julije Knifer je osnovao avangardnu grupu Gorgona šezdesetih godina u Zagrebu, a predstavljala je preteču konceptualne umjetnosti koja se tek godinama kasnije razvila u zapadnoj Europi, ističe se u najavi izložbe na službenim stranicama galerije.

Izlagao u najpoznatijim svjetskim muzejima

Od samih početaka Knifer je svoj rad usmjerio na istraživanje motiva meandra, geometrijske forme nalik na labirint, koju je izvodio najprije u kontrastu crne i bijele boje, a kasnije i u boji. Poput Kawarinih slika s datumima (“Date Paintings”), Kniferovo ponavljanje istog motiva kroz cijelu karijeru
upućuje na umjetnički problem prikaza vremena.

Izložba u New Yorku podsjetit će na Kniferove murale, velike meandre izvedene u javnom prostoru, te crteže na papiru i slike nastale devedesetih, koje pokazuju njegovu nepokolebljivu dosljednost samome sebi. Kniferov rani rad je pod utjecajem Maljeviča, a primjetna je i sličnost s glazbenom tehnikom Stravinskog.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Tetoviranje kao grana umjetnosti

Julije Knifer rodio se u Osijeku 1924, a umro u Parizu 2004. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2001., a ove godine Muzej suvremene umjetnosti najavljuje cjelovitu
retrospektivu njegova rada. Knifer je izlagao u nekim od najznačajnijih svjetskih izložbenih prostora, u Centru Pompidue (Pariz), MAMCO (Ženeva), Muzej u suvremene umjetnosti u Sydneyu, a radovi mu se čuvaju u privatnim i muzejskim kolekcijama diljem svijeta, uključivši i muzej MoMa.