Pretraga

Kad nedostaje motivacije za učenje: Likovi iz filmova i serija na koje se možete ugledati

A- A+

Umjetnost oponaša stvarnost, ali često se dogodi i da stvarnost oponaša umjetnost – koliko god to suludo zvučalo na prvu. No, koliko puta vam se dogodilo da ste svjesno ili nesvjesno, počeli oponašati omiljeni lik iz neke serije? Bilo da je riječ o mijenjanju životnog stila ili korištenju određenih fraza, sasvim sigurno vam se to dogodilo barem jednom.

foto: screenshot YouTube

Dobro napisan scenarij je onaj koji ima barem jednog lika s kojim će se većina ljudi moći povezati, u kojima će se većina moći prepoznati. Možda se neće prepoznati u liku, već u tome da žele biti poput tog lika – i tu onda imate savršen zgoditak. Krenimo s primjerom serija. Većina serija ima nekoliko priča koje se istovremeno odvijaju, i publika je ona koja ima pravo glasa.

Ako pisci pogrešno prepoznaju osobu s kojom će se svi povezati, nova sezona im daje priliku za davanje više prostora drugom liku, za promjenu lika ili koji god trik mogu izmisliti, sve sa svrhom što veće gledanosti. Odličan primjer bi tako bili Chuck i Blair iz serije Tračerica. Na samom početku, njihova priča je trebala biti sporedna, gotovo pa nepostojeća. A svi koji su gledali seriju, znaju da je to daleko od istine.

I koja je poanta svega ovoga? Trenutno je vrijeme ispita i potrebno je pronaći motivaciju za silno učenje koje svih čeka, no kako? Ocrtane fraze više nisu dovoljne, a čak je i dežurnim ‘štreberima’ teško pokrenuti se. Ne preostaje drugo (vjerojatno ima milijun boljih opcija), nego se prisjetiti nekih likova iz serija koji su nas impresionirali sa svojom ustrajnošću u učenju.

Izdvojeni članak

Najsnažniji ženski likovi na filmskim platnima

Blair Waldorf – Tračerica

Već spomenuti lik Blair Waldorf je mnogima bio i ostao uzor, a pogotovo sada kad se sprema novo izdanje Tračerice. U svakom slučaju, Blair je zasluženo prva koja se dotičemo. Onima koji su gledali seriju nije potrebno objašnjavati, no za sve koji žive u neznanju, probat ćemo vam ukratko objasniti zašto bi vam Blair mogla biti uzor.

Iako je rođena u bogatoj obitelji te bi mogla u potpunosti zanemariti školu poput većine njezinih kolega, Blair se trudi da ima odlične ocjene i da na kraju zasluženo upiše željeni fakultet. Iako je vrlo ustrajna, ambiciozna i pametna, čak i ona se pogubi. Nakon završetka srednje škole nije sigurna u to što želi. Trebat će joj nekoliko sezona da otkrije što je njezina prava strast, no na kraju to ipak otkrije – poticaj da i oni neodlučni moraju uvijek biti ustrajni, kako bi zaista mogli imati nekoliko mogućih opcija.

Rory Gilmore i Paris Geller – Gilmorice

Upravo je Rory Gilmore lik na koji se često poziva već spomenuta Blair, pa kako bismo ju onda mogli izostaviti s ovog popisa? Bi li bilo u redu pak spomenuti samo Rory i zanemariti Paris? Naravno da ne bi. One su donijele na mainstream televiziju ‘štreberstvo’. Ono što je započelo kao neprijateljstvo zbog želje za najboljim ocjenama, završilo je kao iskreno i pravo prijateljstvo.

Iako su obje vrlo uspješne u školi, a i kasnije na faksu, vidimo realistične trenutke teškog akademskog života. Od Rory koja se odluči uzeti pauzu od fakulteta, pa do Paris koja svako toliko proživljava živčani slom sličan onome što ste vi vjerojatno prošli nekad danas. No, obje nastavljaju dalje i idu prema svojim ciljevima. Također, među prvima su pokazale da imati dobre ocjene ne znači ne imati društveni život. I da je sasvim okej htjeti biti predsjednik razreda…

Hermione Granger – Harry Potter serijal

Ako ste mislili da se na ovom popisu neće pronaći ‘najpametnija vještica njezinog doba’, bili ste u krivu. Hermione, koja nije imala skoro pa nikakve predispozicije za uspjeh, uspijeva biti najbolja u svemu. Osim u čarobnim napitcima i predviđanju budućnosti. Ti trenuci susreta s nečime što joj ne ide su šok za nju, kao i za sve ostale.

No, ona ne očajava. Dobro, malo očajava, no ne odustaje. I dalje se trudi biti najbolja koliko može, a s vremenom prihvaća da jednostavno neće biti najbolja u svemu. Radije usmjerava svoju energiju na stvari koje ju zanimaju i koje joj prirodno leže – i to je pouka da je sasvim u redu ne biti najbolji u svemu. Kad je to uopće postao standard i zašto?