Pretraga

Kako preživjeti noćnu moru zvanu grupni rad? Donosimo nekoliko savjeta

A- A+

Teško je izdvojiti najgoru stvar kroz koju morate proći u školi/na faksu. Je li bilo teže učiti za predmete koji vas apsolutno ne zanimaju, čitati stotine i stotina stranica u jednom danu kako biste nadoknadili zaostatke ili pak buditi se rano ujutro, kad definitivno niste išli na vrijeme spavati? Ili su to ipak bili grupni radovi?

foto: Pexels; Andrew Neel

Jednom kada se krenete nečime baviti, shvatite da ustvari uopće nije bio u pitanju težak zadatak, već vam se to samo činilo. Tek nakon što krenete pisati onu zadaću koju izbjegavate već tjedan dana, shvatite da ste ju mogli napisati u pola sata odmah onaj dan, i tako izbjeći stres razmišljanja o zadaći sedam dana nakon.

Grupni rad je vrlo čest oblik zadaće, ili nekakvog projekta, koji se zna protezati i tjednima. Grupni rad je također najgora stvar koja vam se može dogoditi. Osim ako se pogodi da baš završite u grupi s osobom koja će se potruditi oko rada jednako koliko i vi, ali i da imate istu (ili barem sličnu) viziju oko toga kako će izgledati raj na kraju.

U većini slučajeva, dogodi se to da završite u grupi u kojoj apsolutno nitko ne želi ništa raditi, pa onda vi morate uzeti stvari u svoje ruke. Kada se to dogodi, znate da je kritično, zato što ste vi uvijek oni koji zabušavaju dokle god ide… I sad ne ide, morate se pokrenuti. Ne samo da se morate vi pokrenuti, već morate pokrenuti i ostale.

Najveći problem kod grupnih radova jest taj što često znaju biti baš bitni – bilo da je ocjena ‘ona bitna’ za finalnu, ili zbog činjenice da ćete to morati javno prezentirati. Također, u većini slučajeva je riječ o nečemu što ne možete ‘sklepati’ u jedno poslijepodne, već tome morate posvetiti nekoliko popodnevna. I kako onda uspjeti kada sve ide protiv vas?

Izdvojeni članak

U tjednima prije kraja nastave najviše je obaveza, evo kako pronaći motivaciju za rad

Nemojte imati povjerenja

S kim god da završite u grupi, nemojte se uzdati u to da će netko drugi započeti priču, da će netko drugi napraviti većinu posla, ili da će netko drugi reći vama što trebate napraviti. Ne morate biti previše uživljeni i početi s radom tri tjedana prije roka, ali nemojte se ni previše uzdati u druge ljude – u grupnom radu ne možete vjerovati nikome.

Što je najgore, ne samo da ne možete vjerovati u to da će se netko pobrinuti da situacija ide kako treba, već se vjerojatno većina neće udostojati napraviti ni ono što je konkretno baš njihov zadatak. Nemojte se uništiti tako što ćete vi sami sve napraviti, ali nemojte ni previše računati da će ostali napraviti ključne stvari. Radije žrtvujte koji sat svojeg vremena više.

Vrijeme

Kad smo već kod vremena, koliko često krenete raditi zadaće i ostale zadatke na vrijeme? Dovoljno rano da si dopustite i koju pogrešku, vrijeme za odmor i ostale nepredvidljive stvari? Vjerojatno nikada – znate da uvijek možete stisnuti u kritičnom trenutku i da će sve biti okej. Osim što neće, kada je riječ o grupnom radu.

Koliko god bi vam vremena trebalo da sami napravite taj zadatak, računajte da će vam kao grupi trebati barem duplo više. Ne zato što ste vi nesposobni, već u najmanju ruku, zato što je potrebno vidjeti kad vam se rasporedi slažu da se možete svi uključiti u rad. A i vjerojatno zato što ovako postoji barem neka šansa da će se ljudi pokrenuti u zadnji čas, a ipak sve stići napraviti.

Preživite

Za sam kraj, želimo vas podsjetiti – riječ je samo o grupnom radu. Malo koja stvar čupa živce koliko i rad s ljudima, pa ne čudi da je upravo grupni rad mnogima noćna mora. Od toga da je teško usuglasiti ideje, pa do toga da je nemoguće poštovati rokove, sve je nekako duplo teže kad se mora u dvoje ili više. I zato nemojte zaboraviti da je ovo i dalje samo jedan dio nekog predmeta/kolegija.

Vi napravite ono što je vaš konkretno zadatak, a ako se ostali ne udostoje izvršiti svoje zadatke, nemojte se sekirati. Jednostavno se potpišite ispod onoga za što ste zaslužni i ne brinite oko toga kako će se drugi snaći. Teško je odrediti situaciju u kojoj uskočiti ostalima nije više kolegijalnost nego iskorištavanje, ali nemojte se sramiti reći – ne!