Pretraga

Karantena je završila, a mi smo pitali mlade kakve će posljedice ostaviti na njima

A- A+

Kažu da sve što je lijepo kratko traje, pa je zato vjerojatno ova karantena i trajala toliko dugo. Sigurno, mogli smo raditi neke stvari za koje inače nemamo vremena, odnosno napokon smo se naspavali, ali nakon deset dana koliko nam je trebalo da se naspavamo za možda i cijeli život, bilo nam je dosta. I sada je napokon došao kraj, ali je li ovo zaista kraj?

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Mjere su napokon počele popuštati i zaista izgleda da se stvari polako počinju vraćati u normalu, a svemu u prilog ide i odlična epidemiološka situacija o kojoj toliko slušamo posljednjih dana. Dućani su se otvorili, pa čak i kafići, što znači da možemo nastaviti sa životom.

Izdvojeni članak

[Kako si?] Student psihologije otkriva kako preživjeti emocionalni rollercoaster

Ipak, posljednja dva mjeseca su se ipak dogodila i bilo bi pogrešno reći da je sve baš gotovo. Posljedice ovoga će se osjećati još dugo i to na globalnoj razini, ali i svatko od nas pojedinačno.

Sa svim slobodnim vremenom koji smo imali, vjerojatno nismo ništa konkretno napravili. Naučiti novi jezik? Malo sutra, većini je izazov bio probuditi se i u pidžami postaviti pred laptop i upaliti video poziv, tako da ako ste uspjeli napraviti nešto pozitivno, svaka čast

Neki od nas su se možda planirali ofarbati u smeđe, a završili s ljubičastom bojom na glavi, a drugi su se okušali u šišanju šiški, što je dobro poznat recept za katastrofu. Drugi se okušali u vježbanju, a vjerojatno završili s više kila nego na početku, i to ne zato što su dobili na mišićnoj masi…

Oni su uspjeli

No, sigurna sam da postoje i tople ljudske priče u kojima su ljudi uspjeli pratiti sva predavanja redovito, predavali zadaće na vrijeme i čak se počeli pripremati za nadolazeće ispite. Oni su uspjeli i naučiti programirati, numerirati stranice u Wordu od druge i barem jedan novi strani jezik.

Šalu na stranu, sigurno je bilo puno zdravije živjeti tako nego umotan u deku 24/7 u krevetu ispred Netflixa, ali istina je da vjerojatno većina nije bila u tom filmu… No, dobro je dokle god niste napravili nešto što je ostavilo posljedice, kao što neki od nas sada imaju ljubičastu kosu…. Evo još nekoliko iskustva!

– Nisam se uopće privikavala na ovaj povratak u normalu jer se nisam ni odviknula od normale. Bilo mi je prečudno pogledati kroz prozor i vidjeti da vani nema nikoga, ići u supermarket s maskicom itd. Bila sam iznimno neproduktivna, i što se tiče učenja/praćenja predavanja, i što se tiče drugih stvari. U prva dva dana otkad sam došla sortirala sam odjeću koja je za donirati i to je bilo to. Ne zbog depresije radi karantene ili tako nešto, nego sam jednostavno naučena na to da kad sam doma ništa ne radim, rekla nam je Matija (21) iz Rijeke.

Studenti koji ne studiraju u svojem rodnom mjestu vjerojatno znaju za taj ‘sindrom’ nerada koji nastupa trenutak kada kročite na tlo svog mjesta. Zadnji trenuci rada su odrađeni tijekom puta, a zatim kreću praznici. Vjerojatno imamo taj osjećaj zato što rijetko kada idemo doma ako imamo nekog posla… osim sada.

Sjedenje u kafiću nakon predavanja

– Mislim da je jedna od glavnih posljedica karantene za mene to što ću više cijeniti druženje s prijateljima i neke trivijalne stvari kao sjedenje u kafiću nakon predavanja nakon ovoliko vremena provedenog bez toga. Drago mi je što sam tijekom ovog vremena uspjela provesti malo više vremena s obitelji, ali mogla sam biti produktivnija i bolje iskoristiti ovo razdoblje. Ipak, uspjela sam malo poraditi na kulinarskim vještinama pa bolje išta nego ništa, to će pripomoći u nadolazećim godinama studentskog života, pohvalila se Valentina (20).

Vjerojatno su svi uspjeli poraditi na kulinarskim vještinama, ako ništa iz nužde (zatvorene menze…). Možda i najbolja stvar koju ste mogli napraviti, a ako ništa, sigurno među korisnijima!

– Definitivno sam se konačno naspavala, pogledala neke filmove i serije koje sam dugo željela. Nisam naučila novi jezik ili razvila neku vještinu kao što se često promoviralo online, radila sam obaveze oko faksa i kuće, kuhala i družila se s obitelji. Ne mogu reći da sam bila pretjerano produktivna, živjela sam više – manje standardno. Nisam stekla neku novu naviku, osim dužeg spavanja, a to ću se potruditi da ne ostane u mom životu nakon povratka u normalu, priznala nam je Klara (23).

Vjerojatno je većina nas provela karantenu u sličnim uvjetima kao i Klara – standardno. Ako mislite da niste puno napravili, samo se sjetite – barem se niste slučajno ofarbali u ljubičasto…