Pretraga

Korizma za mnoge donosi odricanje: Evo zašto je sada idealno vrijeme za prestati jesti slatko

A- A+

Korizma je razdoblje od četrdeset dana koje prethodi najvećem katoličkom blagdanu, Uskrsu. U to vrijeme, vjernici se na razne načine pripremaju za veliki blagdan koji iščekuju, između ostalog i kroz razna odricanja. Post i nemrs su tako zapovjedni na Pepelnicu (Čistu srijedu) i na Veliki petak, a mnogi se odlučuju odricati raznih stvari kroz cijelu korizmu – između ostalog, i od slatkiša.

foto: Pixabay

Koliko puta vam se dogodi u danu da shvatite da bez nečega ne možete? Ne moraju to biti velike stvari, pa ni one toliko očite (recimo, cigarete pušačima), već i neke manje stvari, sitnice protiv kojih se ne možete boriti. Samo neki od primjera bi bili skrolanje po društvenim mrežama, ogovaranje, psovke ili neuredna prehrana. Iako je korizma vjerski motivirana, često je riječ o pokušaju poboljšavanja sebe – a on je uvijek dobrodošao.

Iako korizma nije fokusirana samo na odricanja (mada je to mnogima prva asocijacija), odricanje od slatkiša je nešto što je sasvim normalno čuti u ovo vrijeme godine. Šećer je sasvim sigurno najjeftinija i najdostupnija droga, pa je upravo zbog toga toliko velik broj ovisnika. Što je najgore, većina ih nije niti svjesna toga.

Uzmite sada trenutak i razmislite: možete li preživjeti danas bez slatkiša? A sutra? A preksutra? Kada biste posustali i posegnuli za slatkišima? Ili pak ne biste uopće i mogli biste bez šećera sve dok ne odlučite suprotno? Ako ste poput većine, vjerojatno biste ubrzo pokleknuli. U slučaju da je to istina, ovo je sada idealno vrijeme za donijeti novu životnu odluku – odustati od slatkiša.

Izdvojeni članak

Samo za one najjače: 21 stvar koja će se dogoditi kad prestanete jesti slatkiše

Bilo da ste katolik ili ne, sasvim sigurno želite moći kontrolirati vlastito ponašanje, u svakom smislu. Pa tako i u onom da možete prestati jesti slatko, ako to želite. Korizma svakako nije vrijeme kada se nečega odreknete, samo da biste se nakon Uskrsa vratili starim navikama. Ovo je vrijeme razmatranja u kojem se odlučujete promijeniti – a to možete bez obzira na to bili vjernici ili ne. Na kraju krajeva, ljeto samo što nije… Treba se pripremiti!

Kad se već odlučite odustati od slatkiša, bilo sada, jučer ili za dva tjedna, budite spremni na apsolutan raspad sistema. To stanje neće trajati dugo, no sasvim sigurno hoće neko vrijeme. Kako biste što bezbolnije prošli tu krizu, donosimo nekoliko savjeta na što pripaziti!

Glad

Nakon što prestanete jesti slatko, tek onda ćete shvatiti koliko slatkiša ustvari jedete na dnevnoj bazi. Tek ćete onda shvatiti koliko kalorija unosite kroz slatkiše i koliki ste problem imali. Sad, ono što je bitno jest da te kalorije ne nadomjestite s nekima jednako lošima, ali ne slatkima. To ukratko znači da ne, nije u redu natrpavati se čipsom, samo kako biste izbjegli slatkiše.

Ipak, ne želite ni gladovati. Stoga, slobodno si dopustite malo jače glavne obroke, a kad su u pitanju međuobroci, pomognite si s voćem i nekim zdravim grickalicama. Naravno, možete si dopustiti i poneki čips, ali nemojte pretjerivati u tome. Poanta je da se počnete zdravije hraniti, ne da se trujete na nove načine. Također, počnite piti više vode.

Dosada

Sada je vrijeme ispita i stresa, kada sasvim sigurno više posežete za hranom nego u bezbrižne ljetne dane. Postoji li bolja stvar od toga da u pauzi od ‘učenja’ pojedete pola čokolade? Onako, dosade radi? Očito je da postoji, a izbor je širok. Možete jednostavno odlučiti zaista učiti, buljiti u plafon dok ležite i odmarate, ili napraviti kratki trening. Vjerujte, nakon deset čučnjeva neće vam biti do hrane.

Druženja

Ljudi su društvena bića i iako se sada u vrijeme pandemije družimo manje no inače, druženja su i dalje prisutna. Vrlo često, ta druženja uključuju i hranu. Hrana na druženjima je isto tako vrlo često neka vrsta slatkiša: kolači, keksi i čokolade su praktički neizostavni za svako uspješno druženje, a vi to ništa ne možete jesti. Što onda?

Nemojte posustati pod pritiskom, samo jednostavno recite ‘ne, hvala’. Ne morate se pravdati, čak i da vam kažu da trebate. Dovoljno da samo budete ustrajni u onome što govorite, bez imalo ljutnje ili svađe, već vrlo smireno i pristojno ‘ne, hvala’. Vjerujemo da vi to možete!