Pretraga

Košarkašice šeste,a dečki 16., na Svjetskom školskom prvenstvu

A- A+

Na netom održanom svjetskom školskom prvenstvu u košarci na Cipru, u konkurenciji 24 ekipe, hrvatske predstavnice III. gimnazija iz Zagreba osvojila je šesto mjesto, dok je muška ekipa XIII. gimnazija završila 16. U obje konkurencije prvo mjesto su osvojile ekipe iz Turske u kojima je igralo po nekoliko državnih reprezentativaca, dok u našoj muškoj reprezentaciji nekoliko momaka uopće ne trenira košarku. Oba naša stožera zadovoljna su postignutim rezultatima, iako su III. gimnaziju nijanse dijelile od medalje.

Hrvatske predstavnice na Cipru

Na Svjetskom školskom prvenstvu u košarci na Cipru, hrvatska je imala svoje predstavnike. U ženskoj konkurenciji III. zagrebačka gimnazija osvojila je šesto mjesto, dok su dečki iz XIII. zagrebačke gimnazije zauzeli 16. mjesto. U oba stožera su zadovoljni postignutim rezultatima, iako ostaje žal, jer su djevojke bile jako blizu borbi za medalje. Srednjoškolci iz Turske iskazali su potpunu dominaciju osvojivši titulu i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Izdvojeni članak

Zagrebačke srednjoškolke u borbi za svjetsku medalju, dečki u razigravanju za plasman

Škole iz nekoliko država došli s košarkaškim reprezentacijama

– Sveukupno kad se zbroji ja sam zadovoljan sa 16. pozicijom isto kao i naš profesor i ravnatelj. Ipak smo se mi pripremali možda dva mjeseca za ovo i imali igrače u timu koji uopće ne treniraju košarku. Ostale ekipe poput prvaka iz Turske koliko sam mogao vidjet ima 6-7 igrača iz svoje državne reprezentacije, Slovenija ima par reprezentativaca, Francuzi su došli sa selekcijom, Srbi s pola momčadi koja igra u Partizanu i još su se pripremali za ovo 2 godine koliko sam čuo. Tako da sve u svemu mislim da je ovo povoljan rezultat za našu školu i možemo se ponosit ovime, dao nam je svoje viđenje turnira kapetan XIII. gimnazije Marko Novković.

U prvom krugu naši su predstavnici izgubili od Luksemburga i Francuske, dok su uspjeli savladati srednjoškolce iz Slovačke. Drugi krug su polovično odradili, zabilježivši pobjedu protiv Kosovara te izgubivši od Bugarske.

– Od svih utakmica najteže mi je bilo igrati protiv Francuza jer su bili puno fizički jači od nas i njihov presing je stvarno bio strašan. Dok smo mi rotirali 7-8 igrača, oni su mijenjali svih 12, dodaje Marko.

Određeni igrači su imali svoje bljeskove u pojedinim utakmicama, pa je kapetan Marko posebno istaknuo Matu Mandića, a iznenađenje mu je bio i Pero Mamić koji inače igra nogomet, ali je vrhunske košarkaške predstave pružio na Cipru.

‘Imamo kvalitetu za medalju, ali smo zadovoljne i šestim mjestom’

Djevojke iz III. gimnazije sjajno su odradile prvi krug, u kojem su zabilježile sve tri pobjede protiv vršnjakinja iz Irske, Češke te Kine, koja je inače na prošlom prvenstvu osvojila zlato. No, drugi krug je donio i zahtjevnije protivnice budući da su hrvatske predstavnice dospjele u skupinu s djevojkama koje se bore za medalje. Prvo su poražene od Srbije, a zatim s tijesnih 57 – 54 od Mađarske, što ih je gurnulo izvan kruga kandidata za medalje. U utakmici za peto mjesto III. gimnazija je izgubila od predstavnica Francuske.

– Iskreno mislim da imamo kvalitetu za medalju, ali smo zadovoljne i šestim mjestom. Igrale smo šest dvoboja, a najjače protivnice bile su nam predstavnice Srbije. Tri naše igračice posebno su se iskazale na prvenstvu, ali bih izdvojila Anitu Kelavu kao najbolju, govori kapetanica III. gimnazije Petra Ramljak.

Izdvojeni članak

Košarkaška ekipa XIII. gimnazije hvata drugi krug na Svjetskom prvenstvu

Petra je dodala da nije vladao veliki interes za utakmice prvenstva jer ‘ženska košarka nije popularan sport’. S druge strane Marko Novković je naglasio da je na nekim njihovim utakmicama u muškoj kategoriji dvorana bila puna, a i da je organizacija bila na visokom nivou.

Oba kapetana hrvatskih škola gledaju na ciparsko prvenstvo kao na veliko iskustvo

– Ovo mi je bilo nezaboravno iskustvo, ne samo meni, nego i cijeloj ekipi. Prvenstveno što se košarke tiče i odigranih utakmica, a zatim i druženja izvan terena. Svakome tko trenira nešto je želja postati profesionalan sportaš, a ovakav turnir samo može povećati želju za tim pa tako i meni, dala je cjelokupnu ocjenu ciparske avanture Petra Ramljak.

Marko Novković nakon što je napustio redove KK Zagreba, još uvijek je u potrazi za novim klubom. Probat će u KK Cedeviti, a kao otvorenu opciju ostavio je odlazak u KK Dubravu. Marka su se veoma dojmili reprezentativci Turske, a Luksemburg ga je najviše iznenadio na turniru, jer nije očekivao da su predstavnici iz ove košarkaški egzotične zemlje, tako dobri.

– Ovo prvenstvo na Cipru veliko je iskustvo za mene. Sam sam sebi pokazao kako mogu igrati i dobio veliko samopouzdanje nakon ovog turnira. Želja je uvijek bila velika, ali svakom turnirom sve više sazrijevam i nadam se profesionalnoj karijeri, zaključuje mladi Novković.

Hrvatski košarkaši na druženju s Francuzima