Pretraga

Smijenjeni ravnatelj zagrebačke gimnazije na Fejsu škole objavio pismo Fuchsu uz biblijski citat

A- A+

Nakon što mu je ministar, na što zakonski ima pravo, uskratio suglasnost za novi mandat, nekadašnji ravnatelj XIII. gimnazije mr. sc. Želimir Čečura pisao je Radovanu Fuchsu. Ministru piše kako se na njega obrušila skupina neradnika povezana sa Sindikatom Preporod. Pismo je, uz citat kralja Davida, objavio na Facebook stranici škole. Zanimljivo, za ravnatelja koji citira Bibliju nastavnici su tvrdili da im je psovao majke.

Želimir Čečura, smijenjeni ravnatelj XIII. gimnazije
Foto: Youtube screenshot; Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

– 3. veljače 2021. primio sam dopis u kojem uskraćujete suglasnost za imenovanje ravnatelja XIII. gimnazije. Dopis MZO-a od 27. siječnja 2021., nažalost, vrvi pogreškama koje su nedopustive za najvažniju instituciju u državi, a na čelu koje se upravo Vi nalazite. Nova postava Ministarstva zaduženog za cjelokupni odgojno-obrazovni sustav nije u stanju rješenje, i to od svega pet rečenica, napisati bez pogreške, a isti ti ljudi imaju obraza prozivati ravnatelje i nastavnike za neusporedivo bezazlenije sitnice. Zanimaju me posljedice za gospođu Batur i Šerepac koje su prilikom pisanja dopisa pogriješile ne samo ime predsjednice Školskog odbora već i jedno cijelo desetljeće. Kako Vaši suradnici misle pomoći Vam voditi sustav kad nisu sposobni napisati jedno jedino rješenje bez pogreške?! Naravno, 5. veljače 2021. MZO dostavlja novi dopis u kojem priznaje pogreške i u kojem se navodi da ostajete pri uskrati suglasnosti, piše u otvorenom pismu ministru Radovanu Fuchsu mr. sc. Želimir Čečura.

Nakon što mu je uskraćena suglasnost za novi mandat na čelu Trinaeste gimnazije, Čečura je na portalu Panopticum objavio otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja. Fuchsu poručuje da je izigran.

– Daje se naslutiti da se iza obaju dopisa skrivaju neugodne činjenice i, duboko vjerujem, iza Vaših leđa dobro režirana akcija, posebice s obzirom na to da su mediji unaprijed znali rezultat natječaja za ravnatelja i da su napravili neviđenu hajku i na mene kao osobu i na čelnu funkciju koju još uvijek obnašam. Vama se pripisuje da ste medijsku kuću informiralio tome da je protiv mene podnesena kaznena prijava za zlouporabu položaja i ovlasti, što je izazvalo nezapamćenu medijsku hajku. Ključno je pitanje prema čijem nalogu, ističe Čečura.

Izdvojeni članak

Fuchs smijenio ravnatelja zagrebačke gimnazije: ‘Pročitao sam knjigu U okružju idiota, poslat ću je ministru’

Neshvatljivo mu je da se hrvatska policija bavi potencijalnom proceduralnom pogreškom. Također se pita: prema čijem nalogu?

– Također, u RH postoji presumpcija nevinosti, a Državno odvjetništvo, koliko mi je poznato, nije podiglo optužnicu protiv mene te sasvim sigurno, očekujem, ni neće. Također, zanimljivo je to da me ni gospodin Galinović temeljem svojeg inspekcijskog nalaza nije razriješio dužnosti iako ima te ovlasti. Tim je više prijava za zlouporabu položaja i ovlasti čudna, a još je čudnije ako je ta prijava uistinu došla iz Vašeg ministarstva, piše ministru.

‘Dirnuo sam u osinje gnijezdo neradnika’

Tvrdi da  nije potrebno biti stručnjak da bi se zaključilo kako je djelovanje skupine neradnika članova obaju sindikata započelo onog trenutka kad sam – prema pravilima struke i štiteći instituciju u kojoj radim – dirnuo u „osinje gnijezdo“.

– Uvjerenja sam da postoji određena skupina neradnika u XIII. gimnaziji koja Vam, vjerujem, radi iza leđa te evidentno može raditi što joj je volja u suradnji s raznim Stipićima, Ribićima, Bujasima, Čelanima, Baturima, Šerepcima, Gerberima i Galinovićima. Niste mi, nažalost, dužni obrazložiti svoju odluku jer je takav Zakon, stoga ću svoju zadovoljštinu tražiti na druge načine, poručuje Fuchsu.

Od ministra traži da regulirate (ne)rad svih onih koji u odgojno-obrazovnom procesu ne djeluju na dobrobit učenika i njihovih roditelja.

– Nakon svojeg 34-godišnjeg rada u našem sustavu shvatio sam da školstvom, nažalost, upravljaju razni lobiji, a pritom su, na moju veliku žalost, učenici – zbog kojih i postoji naš sustav – najmanje bitni. Gospodine ministre, moje poslanje je završilo, no Vi imate, bez obzira na sve, priliku u svojem mandatu štititi učenike, roditelje te kvalitetne i radišne nastavnike! Sretno vam bilo, zaključio je bivši ravnatelj.

Iako više neće biti na čelu škole, Čečura je svoje pismo Fuchsu objavio na Facebook stranici XIII. gimnazije. Podijelio ga je uz stihove 40. psalma:
Neka se postide i smetu
svi koji mi o glavi rade.
Nek’ uzmaknu i neka se posrame
koji se nesreći mojoj raduju!
Neka se skamene u sramoti svojoj
koji zlurado na me grohoću!

‘Nikad nisam upotrebljavao takve riječi, imam posla s idiotima’

Podsjetimo, Čečura nam je prije nekoliko daba komentirao smjenu, kada se osvrnuo i na rješenje o uskrati suglasnosti na njegov izbor za ravnatelja trinaeste.

– Rješenje o uskrati je toliko nepismeno, toliko kretenski napravljeno, da je mene sramota. Moja kolegica nije Tena, nego Tana, ja nisam samo profesor, već imam i svoju titulu magistar znanosti, rekao nam je u razgovoru.

Na sjednicama je navodno svojim kolegama znao komentirati kako “teško od govana napraviti pitu”, a najveće su, kako prenosi Jutarnji, ponižavanje doživjeli kada je ravnatelj komentirao nečiju prijavu protiv njega pa rekao, ni više ni manje, nego “j***t ću vam majku drškom od tave”. Novinarima Jutarnjeg lista rekao je kako su to sve “priče za malu djecu”.

– Nikada nisam upotrebljavao takve riječi, naročito ne na službenim sastancima gdje se vode zapisnici. Pet nastavnika kontinuirano mi želi napraviti štetu. Imam posla s idiotima koji ne rade svoj posao, a ne mogu im ništa jer mi zakon to ne dopušta, rekao je novinarima Čečura.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap