Pretraga

Kratka horor priča: Pogledali ste zadnju epizodu omiljene serije

A- A+

Živimo u svijetu u kojem nam je sve dostupno u samo nekoliko klikova. I tu predivnu mogućnost koristimo tako da bingewatchamo glupe serije na Netflixu. Ne osuđujemo vas, jer i sama autorica članka to prva radi. Pogotovo u onim trenutcima kada postoji milijun stvari koje je potrebno napraviti. Ali, najgore je kad dođete do kraja serije… Što onda?

netfliy binge serija

Ilustracija: Unsplash; Ron Lach

Za razliku od filmova koje u većini slučajeva možete pogledati u dva sata, serije traju puno dulje. Čak i novi format serija koji se stalno vrti na Netflixu je takav da vam treba barem desetak sati kako biste sve stigli pogledati, a to su ove najkraće serije. Što je s onima koje imaju barem pet sezona, a u svakoj više od dvadeset epizoda? Morate ih pogledati sve. Iz dana u dan, iz sata u sat, gledate te priče.

Postoji jako puno stvari po kojima možete ocjenjivati serije – od toga kakvi su kostimi i glazba, pa do toga jesu li likovi dobro napisani i ima li čitav scenarij smisla. Ipak, jedina stvar koja je bitna jest ta da ste se uspjeli poistovjetiti s tim ljudima. Ideja svake serije jest ta da vi postanete dio te serije. Naravno, ista stvar je i s filmom, ali serije ipak puno dulje traju i onda je samim time puno lakše zaista ‘uključiti se’ u živote tih likova.

I sve je to divno i krasno – dan za danom pratite zgode i nezgode svojih omiljenih likova, kao i onih malo manje dragih. Navijate za neke ljubavne priče, dok ste s nekim drugima zgroženi, blago rečeno. Ne možete prestati gledati, već svaki slobodan trenutak odlučite posvetiti tim ‘ljudima’. Ma čak i kad nemate slobodan trenutak, izmislite ga. Cijelo vrijeme gledate i jedva čekate taj kraj, da saznate što se zapravo dogodi. I onda… Što dalje? Kako dalje? Horor!

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Što ćemo gledati?

Nakon što ste vjerojatno dane i tjedne, a možda i godine ako ste pratili iz sezone u sezonu, posvetili određenim likovima i njihovim pričama, sada je to gotovo. Više ne idete doma s predavanja ili iz škole, računajući na to da ćete saznati što se dogodilo nakon jučerašnje drame. Nema više toga, sve drame su se nekako razriješile, bili vi s time zadovoljni ili ne. Ali kako krenuti dalje?

Na početku ste u fazi poricanja. Kao prvo, odbijate sami sebi priznati koliko vam je ta serija bila bitna, odnosno koliko vremena ste trošili na gledanje i razmišljanje o istoj. Zatim, odbijate prihvatiti da je serija zapravo gotova. Pogotovo ako ste pogledali posljednju epizodu negdje pri kraju dana, svakako danas ne stižete ništa više. A onda dođe trenutak u kojem želite nešto pogledati, a nemate što.

Tada započinje druga faza, a to je faza ludila. U ovoj fazi, i dalje niste spremni prihvatiti da je sve gotovo, pa se hvatate za ono najgore – krećete proučavati glumce i sve što na Internetu postoji, a da ima imalo veze s ovom serijom. Nećemo se lagati, i prije ste već guglali ono što vas je zanimalo, ali sada kreće ludilo. Vaš YouTube se odjednom pretvara u stranicu na kojoj doslovno gledate samo ‘behind the scene’ videe i blooperse.

Kada ste i to konačno pogledali i zaista došli do toga da nemate više što gledati, tek sada ulazite u fazu tugovanja. Polako, ali sigurno, počinjete prihvaćati to da je zaista gotovo. Nema više videa koji možete pogledati ni Instagram profila koji možete uhoditi. Jedino što vam preostaje jest pronaći novu zanimaciju ili… Krenuti gledati seriju ispočetka?