Pretraga

Pogledali smo novu sezonu Heartstoppera: Ugodno nas je iznenadila nota seksualnog odgoja u seriji

A- A+

Ako ste pogledali barem najavu Hearstoppera možete zaključiti da to nije nikakva revolucionarna serija. Ali da ima svoju poantu – ima. Dvoje mladića zaljubljuje se, ali oni nisu tek obični srednjoškolci. Jedan je otvoreno gej i zbog toga su ga ranije omalovažavali, a drugi je ‘strejt’ ikona škole i tek treba razotkriti da je biseksualan. Serija prikazuje i mlade trans osobe, ali i profesore koji su gej. Tako nešto zaista je rijetkost. U ovom tekstu također vam nećemo spoilati zato možete bezbrižno čitati.

heartstopper

Heartstopper | screenshot: YouTube/Netflix

Nedavno je izašla druga sezona popularne Netflixove serije Heartstopper. Riječ je o seriji koja je temeljena na stripovima Alice Oseman. Radnja se vrti oko dva mladića. Nick i Charlie zapravo su tipični srednjoškolci, ali i po mnogo čemu različiti.

Charlie, klasični srednjoškolski štreber, proživio je omalovažavanja zbog svoje seksualne orijentacije. Nick je pak glavni u ragbi timu i kao takav ‘muška’ ikona škole. No, on je zapravo biseksualan i u drugoj sezoni prolazimo kroz njegov proces otkrivanja. Otkrivanja sebe u potpunosti, ali i otkrivanja svoje seksualnosti drugima.

Izdvojeni članak
sex education

Stiže nova sezona popularne serije Sex Education: Fanove će jedna vijest sigurno rastužiti

Isaac je dio ekipe i nitko ga ne maltretira jer cijelo vrijeme čita

Nimalo je to lak proces, priznaje i sam Nick, a Charlie mu govori da je pravi trenutak onaj koji Nick odredi. Bez žurbe, ali Charlie ipak sanja o tome da će se na nadolazećem izletu u Parizu pred cijelom školom moći držati za ruke u muzeju Louvre i poljubiti se ispred Eiffelova tornja. Serija dosta detaljno prikazuje proces outanja i zato je itekako edukativna.

U seriji posebno nas je zaintrigirao Isaac. On je dio grupe prijatelja Charlieja, Elle i Taoa, a uvijek čita knjigu. Kada mislimo uvijek, čak i kada pripremaju salu za maturalnu Isaac jednom rukom čita, a drugom pomaže s ukrašavanjem. U tom liku prikazano je koliko netko, možda na prvu ruku ‘outsider’, može biti dio grupe prijatelja.

Njega nitko, barem u toj grupi prijatelja, ne osuđuje jer cijelo vrijeme čita. Ne smiju mu se jer ne sudjeluje u svim interakcijama jer čita knjigu. Kada su na zabavi i jedna djevojka pita ga želi li plesati, on odgovara da ne voli plesati. I ona ne nastavlja s previše nagovaranja ili ‘tjeranja’. Na ples poziva nekog drugog, a Isaac nastavlja s čitanjem.

Izdvojeni članak
Joan u novoj sezoni Black Mirror dok jede grickalice

Black Mirror još jednom postaje stvarnost: Nova sezona predvidjela što će se dogoditi s filmovima i serijama?

Heartstopper ima notu seksualnog odgoja – pristanak na seks

Serija prikazuje i točno korištenje terminologije. Primjerice, kada Charliejev otac za seks govori ‘hanky panky’, Charliejeva sestra, inače isto srednjoškolka, oštro se protivi tom terminu. Govori mu da više nikada ne koristi takav izraz. Surovu stvarnost serija prikazuje i u okruženju škole.

Škola je to u kojoj ima omalovažavanja i ismijavanja. Nažalost, realnost je to brojnih škola. Ali u ovoj školi knjižnica ima ‘LGBT+’ kutak, trenerica ragbi tima lezbijka je te na svome stolu u uredu ima fotografiju sa ženom, a dvojica profesora također su gej. Situacija je to sigurno u brojnim školama, ali ona se često zanemaruje i ignorira ne samo u stvarnosti, već i u drugim filmovima te serijama. Ova škola primjer je kakva bi trebala biti svaka. Jer možemo reći da gotovo u svakoj ima LGBT+ učenika kojima bi LGBT+ kutak za čitanje, primjerice, značio mnogo. Jer bi znali da su prihvaćeni i da mogu biti to što jesu.

Heartstopper isto ima jednu notu seksualnog odgoja, posebice pristanka na seks. U njoj se ulazak u ljubavnu vezu ne izjednačava sa seksom, a dvije mlade osobe same u sobi neće se odlučiti na seks bez pristanka. Charlie čak kaže da ako Nick nikada neće htjeti seks, neće ni on. Priča se i o aseksualnosti kojima je mnogim neotkrivena. Naravno, u prvoj sezoni Charlie je bio suočen s dečkom koji ga je ljubio bez pristanka, a sada u drugoj sezoni vidimo neku totalnu drugu perspektivu.

Heartstopper je kratka, jednostavna, iskrena i neiskvarena serija koja je u dubini i edukativna. Nadamo se trećoj sezoni jer nas cliffhanger na kraju drži itekako zainteresiranima, a do tada čekamo novu sezonu serije Sex Education koja izlazi u rujnu.

*Osvrt je stav autora i ne odražava nužno stavove redakcije