Pretraga

Kroz povijest: Odjeća

A- A+

Nose je samo ljudi, a povijest joj je duga. Jeste li se ikada zapitali kako je došlo do nošenja odjeće? Vodimo vas na kratki put kroz njenu povijest. Ne postoji točan podatak o godini kada je odjeća ušla u svakodnevni život čovjeka, ali zna se da su primitivne oblike nosili praljudi, ako je vjerovati teoriji evolucije. Tada su, nakon što su ulovili životinju, oderali krzno s nje i koristili kao pokrivala za tijelo.

Odjeća naš štiti od više vanjskih utjecaja nego što smo svjesni. U toplim nas klimama čuva od opeklina, uboda insekata i vjetra, dok nas u hladnijima štiti od snijega i hladnoće.

No, nije to njena jedina funkcija. U većini se društava kroz norme oblačenja mogu razlikovati socijalni i vjerski status, spolovi, muzičke te čak i seksualne preferencije. Neke vjerske norme zahtijevaju pokrivanje određenoga dijela tijela, dok se socijalni status kroz odjeću vidi još iz doba starog Rima kada je samo senator nosio odjeću obojenu u ljubičasto. Tipične ženske odjevne predmete čine suknje, haljine i cipele s povišenom petom, dok su se hlače i odijela smatrala tipično muškom odjećom koju danas nose pripadnici oba spola.

U počecima je to bila oderana koža ili krzno, kasnije većinom vunena, a danas se pravi od raznih sintetskih materijala. Industrija odjeće danas je jedna od najvećih, a izbor je ogroman. Ono što je u nekoj kulturi smatrano vulgarnim načinom oblačenja, u drugoj je prihvaćeno kao normalno. Što jedna smatra pretjerivanjem, u drugoj je svakodnevnica. Ljudi od nje imaju mnogo koristi i danas je čudno vidjeti čovjeka koji se šeće bez nje. Stoga, ne hodajte ulicom goli! Odaberite odjeću i stil koji vam odgovara i obojite vaše gradove.