Pretraga

Razvoj techno glazbe od 70-ih do danas

A- A+

www.djsets.co.uk

Žanr koji smo vam ovaj put odlučili predstaviti je techno glazba. Koliko vas misli da je techno vrsta glazbe bez smisla i vrijednosti? Znate li gdje i kada se razvila i tko je prvi DJ zaslužan za nastanak i njeno širenje ? Uz zanimljive i do sada nepoznate informacije predstavit ćemo vam par najpopularnijih izvođača.

Techno glazba kakvu danas poznajemo stvorila je njemačka grupa Kraftwerk 1970. godine. Postoji nekoliko tisuća podžanrova od kojih su najpoznatiji Trance, House, Rave, Astralis itd.  Najveći pomak dogodio se u Detroitu 80-ih godina, dok se Juan Atkins smatra jednom od najzaslužnijih osoba za njen razvoj i uspjeh. Techno pokret je Europu preplavio ranih 90-ih godina, a najviše je uspjeha bilježio u Londonu. Unatoč kritikama kako ovaj tip glazbe nema nikakvu vrijednost, izvođači su razvojem tehnologije nevjerojatnom brzinom podrume zamijenili velikim koncertnim dvoranama. Ipak se techno najčešće pušta po klubovima pa nije čudno što se još naziva klupskom glazbom. Najveći techno party na svijetu, pod nazivom Love Parade, održava se svake godine u Berlinu. Uz nevjerojatnu popularnost techno kultura je poznata i po tome što njeni štovatelji, popularno zvani raveri, često koriste razne droge kako bi izdržali taj ubrzani tempo.

David Guetta

Danas je nemoguće spomenuti techno, a da slijedeća rečenica ne počinje s Davidom Guettom. David je rođen u Parizu te uz ulogu najuspješnijeg DJ-a današnjice ima ulogu supruga i oca dvoje djece. Do sada je izdao pet studijskih albuma, osvojio brojne svjetske nagrade te surađivao s ogromnim brojem svjetskih glazbenih izvođača. Hrvati su imali priliku uživati u njegovoj glazbi u Areni Zagreb prije dvije godine.

DJ Tiesto

Nizozemski izvođač pravim imenom Tijs Michiel Verwest, jedan je od najpopularnijih trance DJ-a u svijetu. U zadnje vrijeme koristi ime bez predznaka DJ, a popularnost je stekao remixom za singl “Silence” koju originalno izvode Delerium i Sarah McLachlan. Uz sedam studijskih albuma, Tiesto je izdao brojne kompilacije i singlove. Tiesto se vraća u Hrvatsku, ali će ovaj put posjetiti Zagreb.

Fedde Le Grand

Uz Tiesta, jedan od najpoznatijih nizozemskih DJ-eva je i Fedde Le Grand. Uz jedan studijski album izdao je i brojne popularne singlove,a pop kraljica Madonna ga je uvrstila u svoj producentski tim. Hrvatsku je posjetio par puta, a zadnji je nastup održao u Shamballi u listopadu prošle godine.

Sweedish House Mafia

Švedsku house grupu osnovali su Steve Angello i Sebastian Igrosso krajem 2008.godine, a godinu dana kasnije pridružio im se Axwell. Do danas su snimili jedan live i jedan kompilacijski album. Relativno mlad sastav osvojio je svijet singlovima “Antidote” i “Miami 2 Ibiza”.