Pretraga

Kroz povijest u grudnjacima

A- A+

Zašto je grudnjak najdemokratskiji izum? Zato što potiskuje velike, podiže male, a masu drži na okupu! S ovom naizgled političkom  rečenicom uvodimo vas u svijet grudnjaka.

Prvi se grudnjaci počinju nositi u dvadesetom stoljeću. Ne, žene nisu prije toga hodale u prozirnim majicama opuštenih grudi. Od šesnaestog su stoljeća žene bile utegnute korzetima. Nova era grudnjaka počinje njihovim patentiranjem  oko 1913. godine, a to možemo zahvaliti Mary Phelps Jacob koja je osmislila prvi model grudnjaka. Izgledao je jednostavno, a sastojao se od dva rupčića povezana vrpcom.

Od 1910. do 1930. trajao je proces emancipacije žena. U tom su razdoblju žene nosile hlače, a ženska su se tijela odmarala od dugogodišnjih korzeta. Grudnjaci se nisu nosili kako bi naglasili grudi. Upravo suprotno, grudnjaci su se nosili kako bi čvrsto pritisnuli i izravnali grudi te ih tako učinili manje uočljivima.

Na sreću svih muškaraca, tridesetih se godina bujno žensko poprsje vraća u modu. Već su četrdesetih godina kreirani prvi “push-up” grudnjaci, a košarice su se popunjavale raznim materijalima. To je dovelo do potpune preobrazbe u njihovu izgledu. Bijele, neudobne i nimalo zavodljive grudnjake zamijenile su šarene i zavodljive košarice. Od četrdesetih je godina počelo pravo ludilo za njima. Bujne su ljepotice postale seksualni simboli, a špicaste su košarice postale pravi hit.

Od špicastih i velikih košarica do “šperploča”; šezdesetih i sedamdesetih godina u modu dolaze mršavice. Grudnjaci su se našli na meti feministkinja, stoga su masovno spaljivani u znak slobode žena i rješavanja okova.

Osamdesete su godine opet na scenu dovele snažnu ženu, a grudnjaci su polako vraćali stari sjaj. Jean Paul Gaultier opet je u modu vratio košarice u obliku stošca. Žene su počele otkrivati svoje grudnjake koji su sve češće provirivali ispod ozbiljnih odijela, a najpopularnija je kombinacija bila crni grudnjak ispod bijele košulje.

U našu su se garderobu ušuljali postepeno, a danas se teško možemo zamisliti bez njih. U trgovinama možete nabaviti najrazličitije oblike, boje, materijale i veličine grudnjaka, stoga uživajte u ovom komadu odjeće namijenjenom samo ženama!