Pretraga

Kultura među mladima: Umjetnici koji su nam se urezali u pamćenje

A- A+

Mada je razna kulturne osviještenosti među mladima sve niže locirana, ipak postoji nekolicina umjetnika koji su zaljubljeni u slikarstvo, kiparstvo ili fotografiju te ne bi mogli zamisliti život bez tog poziva, zanimanja ili hobija. Izdvojili smo nekoliko mladih umjetnika o kojima smo pisali kroz 2014. godinu jer su nas dojmili njihovi radovi ili su postigli veliki uspjeh.

‘Srce koje hrani’, akril na platnu – Nela Dunato

Godinu koja je skoro iza nas, uz razne manifestacije, sportska natjecanja, afere ili transformacije, obilježilo je i nekoliko mladih umjetnika koji su oduševili mnoge svojim radovima. Bilo da se radi o slikama, statuama ili fotografijama, izdvojili smo nekoliko artista koje smo spominjali u 2014. što zbog iznimnog talenta ili radi uspjeha koji su ostvarili u proteklih 12 mjeseci.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

Mladi Karlovčanin pozvan na izložbu u Njemačku

Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Širokom Brijegu, a ove godine je izabran uz još 14 mladih umjetnika iz Hrvatske da sudjeluje na izložbi u organizaciji zajednice korisnika Alte
Goetheschule u Neu-Isenburgu. Bojan Kiski 26-godišnji je Karlovčanin je na spomenutoj izložbi u Njemačkoj prezentirao kroz svoje futurističke radove suvremenu hrvatsku kulturnu scenu.

Neke od radova talentiranog mladog Bojana možete pogledati ovdje.

Mixed-media umjetnica i ilustratorica iz Rijeke

Nela Dunato iz Rijeke jest 29-godišnja mixed-media umjetnica i ilustratorica koja je odustala od onoga što je crpilo energiju pa se u potpunosti posvetila razvijanju svoje kreativnosti. Pritom nije pogriješila jer njene djela doista oduzimaju dah.

Mixed-media bi prevedeno značila ‘kombinirana tehnika’, a sastoji se od crteža, slikarstva, fotografije, skulpture i videa do digitalnih tehnika, poput vektorskog i rasterskog crteža, 3D modeliranja, fraktala i sličnog. Kakvim se radovima može pohvaliti Nela, pogledajte u fotogaleriji koju nam je ustupila.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes

Pokrenula ‘Savsku točkicu’ i uređuje sobe po domu

U Studentskom domu Stjepan Radić svoje mjesto dobila je Kristina Horvat, 20-godišnja studentica smjera likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Budući da mrzi biti okružena sterilnim i bijelim zidovima, odlučila je oslikati nekoliko svojih dosadašnjih soba.

No glas o Kristininom talentu ubrzo se proširio domom na Savi pa je 20-godišnjakinja uredila još desetak soba svojim docimerima i kolegama na Savi. Studentica ALU-a također je pokrenula i likovnu radionicu ‘Savska točkica’ zbog čega je zaslužno dobila mjesto na našoj listi naj mladih umjetnika u 2014.

Fenomenalan Brazilac osvojio svijet 3D crtežima

Nakon domaćih umjetnika, svakako trebamo izdvojiti i 15-godišnjeg Joaoa Carvalhoja čiji su 3D crteži u vrlo kratkom vremenu obišli svijet. Što je toliko posebno u radovima brazilskog tinejdžera, uvjerite se sami.