Pretraga

Last of Us glavni je hit na HBO-u: Igrao sam obje igre, znam cijelu priču, ali serija me oduševila

Last of Us, najnovija hit serija HBO-a, neviđeno je dobra adaptacija istoimene videoigre koja će i gejmerima blisko upoznatima s pričom Joela i Ellie dati mnoštvo svježine. Za razliku od ranijih pokušaja adaptacija zombi videoigara, ova prolazi na svim testovima. Mogu to reći iz iskustva. Odigrao sam obje igre, znam cijelu priču, u svaki detalj, ali me ova serija svejedno uspjela oduševiti.

scena iz HBO serije Last of Us

Scena iz HBO serije Last of Us
Foto: Youtube screenshot; HBO Max

Iako prema nekim podacima više od 3 milijarde stanovnika na zemlji igralo neku videoigru, i dalje je velik broj onih, ovisno o okruženju u kojem se nalazite, kojima ne pribjegavaju toj vrsti zabave. No, kada je Naughty Dog studio 2013. godine izbacio Last of Us, puno toga se promijenilo.

Igra koja je nadmašila sva očekivanja

Bila je to igra koja je nadmašila sva očekivanja. Gejmeri su se brzo zakačili na genijalan gameplay i stealth mehaniku, a svi ostali na dirljivu priču koja je posramila i filmove nekih od najboljih scenarista. Bio je to savršen spoj svega što bi jedna uspješna videoigra, s publikom koja se međusobno dijametralno razliku, trebala imati.

I u svemu su uspjeli. Toliko da je nakon originalnog izlaska na PS3 konzoli izašla i remastered verzija za PS4, danas i za PS5. Izašao je jedan nastavak, a očekuje se i treći. Iako je prošlo deset godina, gejmeri se i dalje vraćaju, a neki će tek sada saznati prema kojoj je to genijalnoj videoigri nastala nova hit HBO serija Last of Us.

Staro, ali novo

Kao što će serija vjerojatno privući novu generaciju gejmera, tako je i neke od nas gejmera, koji smo tu bili prvenstveno zbog priče, zaintrigirala serija na HBO-u. Ruku na srce, mnogi od nas nisu znali što očekivati jer adaptacije kultnih videoigara sa zombijima, blago rečeno, nisu bile najbolje.

Izdvojeni članak
resident evil

Ova serija izašla je prije mjesec dana: Izazvala je tolike kontroverze da ju je Netflix već – ukinuo

Vidjeli smo to na primjeru adaptacija za Resident Evil i Silent Hill. Svi nastavci, osim podnošljivog prvog dijela, predstavljaju valjda najveći trash filmske industrije koji ne samo da su hejtali gejmeri, već i oni koji se s tim serijalom igara nisu nikada ni susreli.

Last of Us je, već nakon dvije emitirane epizode, pokazao da je serija nekog drugog, puno višeg kalibra. Ona koja koristi izvorni materijal, priču i odnose i na tome gradi svoj identitet. Scenaristi i redatelji iskoristili su prednosti medija i više fokusa stavili na kontekst pandemije koja je poharala stvarni svijet, no što je to učinila videoigra.

Nemojte ju propustiti

Isto su učinili i sa – spoiler alert – Sarah, kćeri glavnog protagonista Joela, iz čije je perspektive ispričana gotovo polovina prve epizode, dok u videoigri nismo dobili gotovo nikakav dojam o njoj. Na taj način prigodno su zavarali gledatelje, barem one koji nisu upoznati s pričom u videoigri, da je Sarah glavni lik. Ona, za one koji ne znaju, umire već na početku pandemije.

Pedro Pascal i Bella Ramsey (Joel i Ellie), koji su ljubiteljima megapopularne serije Game of Thrones poznati kao glumci koji su utjelovili omiljenog Oberyna Martella i neustrašive Lyanne Mormont, samo su jedan od razloga zašto biste trebali, voljeli žanr ili ne, igrali igru ili ne, krenuti gledati ovu seriju.

Bit će uistinu zanimljivo vidjeti na koji će se način razvijati dinamika njihovog odnosa. U videoigri oboje su, unatoč svojim temperamentnim osobnostima, nešto blaži karakteri nego li je to slučaj u seriji.

Hoće li njihova bliskost rasti linearno, kakvi će biti usponi i padovi i kako će tomu ‘kumovati’ sve ono što tek trebaju susresti na putu do Salt Lake City bolnice – ostaje nam za vidjeti. Imate i više nego dobar razlog da to ne propustite.