Pretraga

Lekcije koje su nas naučili najbolji filmovi o studentskom dobu

A- A+

Ispitni rokovi u punom su jeku, a uskoro će na pojedinim hrvatskim fakultetima početi i nova akademska godina. Unatoč obvezama koje predstoje, ako se dobro rasporedi, dosta vremena preostaje i za razonodu. Upravo je studentsko doba nepresušan izvor inspiracije za redatelje, pa iako filmovi ovakve vrste često znaju biti vrlo zatupljujući, iz pojedinih se daju naučiti korisne lekcije o načinu života budućih akademskih građana.

Studentsko doba mnogi ocjenjuju najboljim razdobljem u životu pojedinca. Razlog tomu je mogućnost da si sami rasporedite vrijeme za učenje, spavanje, ali i razonodu. Kako se to vrijeme može svakako rasporediti, kroz povijest je studentsko doba bilo inspiracija za različite redateljske zahvate. Hollywood dakako prednjači i u broju filmovima s ovakvom tematikom, a iako su često zatupljujući, iz pojedinih se može ponešto i naučiti o životu budućih akademskih građana. Evo lekcije koje su nas naučili najbolji filmovi o studentskom dobu, prema portalu cracked.com.

Među najboljim filmovima o studentima, autor posebno izdvaja ‘Real Genius’ s Val Kilmerom u naslovnoj ulozi.. Ponešto se može naučiti i iz Animal Housea,  Back to Schoola, a iz filma Legally Blonde eventualno da ‘ako nemate u glavi, možda šarmom nešto možete postići’.

Izdvojeni članak

Najpopularnije tinejdžerske serije od devedesetih do danas

Studentski život je socijalni akcelerator

Odvažite li se sami, bez ijednog prijatelja iz srednje škole, otići u drugi grad na studij, u pojedinim trenucima osobito u početku kada se još privikavate se možete osjećati usamljenima. Međutim, kada predavanja počnu, tulumi, vannastavne aktivnosti, odlasci u menzu, vrlo brzo ćete naći nekolicinu sebi sličnih pojedinaca, osobito među kolegama s vašeg fakulteta, budući da čim ste na istoj obrazovnoj ustanovi, imate barem jedan zajednički interes.

Ciljeve koje ste zacrtali, sami privedite kraju

Svjedoci smo da studenti sve češće izrađuju neke projekte, na osnovu kojih zatim pokreću i vlastite biznise. Bolonjski propisi donekle su dokinuli akademske slobode, no imate li dobru ideju u području koje studirate, pokušajte je provesti u djelo. Nakon što završite fakultet, morat ćete udovoljavati zahtjevima poslodavca, obitelji, vlade i tako dalje. Iskoristite priliku dok ste slobodni, kako bi se dokazali u branši kojom se ionako mislite baviti.

Izdvojeni članak

Deset najpopularnijih tinejdžerskih filmova

Ne provodite svo slobodno vrijeme na internetu

Ponovno je tema dakle socijalnost i asocijalnost. Neosporno je velika važnost mreže, kako za sam proces studiranja, tako i za mnogobrojne opće informacije, kontakt s bliskim osobama u udaljenim dijelovima i bezbroj drugih potreba i mogućnosti. Međutim također je važno otići na nogomet s prijateljima, ili na izlet u prirodu, večernji izlazak ili tulum te pri tome zaboraviti na internet, a po mogućnosti izgasiti svoj pametni telefon. Vjerujte da će net biti ponovno tamo i kada se ne kontektirate na njega 12 sati ili ne daj Bože dan – dva.

Uživajte u svojoj mladosti

Imate mogućnosti raditi što god vas je volja, kada nisu predavanja i pripreme ispita. Imajte na umu da vam se neke stvari neće dati raditi s 35 ili 45 godina, kada ćete imati puno obveza i malo elana. Stoga, ako se dvoumite biste li otišli na trodnveno logorovanje u Liku, bez struje i vode, ili se odvezli biciklom u mjesto udaljeno 50 kilometara od vašeg grada, ili pak plesali na kiši u ranu zoru, sjetite se da vam je to možda jedna od posljednjih prilika da to učinite, dok ste još u godinama kada to neće biti naročito čudno.