Pretraga

Deset najpopularnijih tinejdžerskih filmova

A- A+

Srednja škola je vrijeme sazrijevanja, kada školarci prolaze fazu puberteta, nemaju do kraja jasne stavove, nego često funkcioniraju na sistemu pokušaja i pogrešaka. Stoga je i za redatelje ova životni period uvijek bio inspirativan, te su se rado bavili njime. Prve ljubavi, koketiranje s porocima, neželjene trudnoće, problemi obiteljskog i vršnjačkog nasilja, samo su neke od tema koje se mogu vidjeti u filmovima za srednjoškolce ili o njima. Donosimo listu onih koje bi svakako trebalo pogledati.

Srednja škola je vrlo raširena tema u filmskim krugovima. Tinejdžeri su skloni zbog do kraja neizgrađenih stavova, kao i manjka odgovornosti upadati u svakakve nevolje, što atraktivno izgleda na filmskom platnu, nevažno o kojem se žanru radi. Upad u loše društvo, prve ljubavi, logorovanja prepuna nepredviđenih situacija, neke su od tema koje su često zastupljene u srednjoškolskim filmovima. Donosimo neke od najpopularnijih prema kritikama stručnjaka i čitatelja IMDB-a. U nekima od navedenih akteri su dijelom u srednjoj školi, a dijelom na studiju.

Juno (2007.)

Film je nagrađen jednim Oscarom. Odvija se kroz četiri godišnja doba, a započinje na jesen kada se 16-godišnja djevojka Juno suočava s neželjenom trudnoćom, te dvojbom pobaciti ili zadržati dijete. Odlučuje ga na kraju dati na posvajanje mladom bračnom paru, no tu brige ne završavaju, nego počinju.

Munjeni i zbunjeni (1993.)

Sjajna glumačka ekipa u kojoj se pojavljuju Milla Jovovich i Jason London, dok primjerice Ben Affleck i Matthew McConaughey igraju sporedne uloge. U filmu se radi o neobuzdanim tinejdžerskim zabavama i odrastanju, te se film smatra jednim od najboljih u kategoriji srednjoškolskog nestašluka i pripadajućih događanja koje idu uz njega.

Društvo mrtvih pjesnika (1989.)

U filmu glavnu ulogu igra Robin Williams, koji je profesor engleskog jezika, a svoje učenike inspirira putem poezije. Radnja se odigrava u aristokratskoj i konzervativnoj akademiji Welton, pa se profesorove metode ne sviđaju tamošnjem ravnatelju, čija se pravila kreću oko mota ‘tradicija, čast, disciplina i izvrsnost’. U tome svemu Williams nastoji pomoći dvojici učenika da se bave željenim zanimanjima, a ne onima na koja ih nagovaraju roditelji. Film je nagrađen jednim Oscarom.

Klub ranoranilaca (1985.)

Pet srednjoškolaca vrlo različitih u svakom pogledu odslužuje kaznu u maloj školi u predgrađu Chicaga, zbog markiranja, ispaljivanja signalne rakete u školskom ormariću te vršnjačkog nasilja. Nakon nekog vremena ova raznolika skupina tinejdžera shvatit će da imaju dosta toga zajedničkog. U filmu uloge tumače neki od najpopularnijih mladih glumaca iz tih godina.

Povratak u budućnost (1985.)

Tinejdžer Marty Mcfly slučajno otputuje u prošlost u vremenskom stroju koji je izumio njegov prijatelj, znanstvenik Emmett Brown. Sve što Marty napravi u 1955. u koju je ‘otputovao’ utjecat će na budućnost, a ugroziti i njega samoga. Film je nagrađen s jednim Oscarom, a samo je u američkim kinima zaradio 210 milijuna dolara.

Vrisak (1996.)

Kultna horor saga, koja se sastoji od četiri nastavka, ali kako to najčešće biva prvi nastavak je najcjenjeniji. Uvodna tema počinje telefonskim pozivom. Javlja se mlada djevojka Casey, a s druge strane linije muški glas odgovora da je pogriješio broj. No, ubrzo se poziv ponavlja te sada Casey i muškarac izmjenjuju nekoliko rečenica, te Ghostface, kako se zove kroz nastavke ubojica, prijeti Casey smrću. Film je višestruko nagrađivan.

Deset razloga zašto te mrzim (1999.)

Film je modernizirana adaptacija Shakespeareova djela ‘Ukroćena goropadnica’. Strogi otac dviju srednjoškolki Biance i Kat, ne dozvoljava kćerima izlaske s muškarcima. Nakon što se ipak smekša, postavlja uvjet da prva na spoj može ići Kat, jer je starija, iako je Bianca puno popularnija u muškom društvu. Joey koji želi izvesti Biancu na spoj, odlučuje potplatiti problematičnog učenika Patricka da izvede Kat, kako bi sebi omogućio željeni spoj. Tu zaplet počinje.

The Great Debaters (2007.)

Film je baziran na istinitoj priči o profesoru koji 1935. godine inspirira svoje studente da osnuju debatni tim, nakon čega ovi dospijevaju na nacionalno natjecanje u debatiranju, koje se održava na Harvardu. Film tematizira i rasno pitanje u SAD-u, a u glavnoj ulozi je Denzel Washington.

Sweet Sixteen (2002.)

Tinejdžer iz Škotske 16 godina star želi uspostaviti normalan život, ali mnogo je prepreka na tom putu. Majka mu je u zatvoru, radi nedjela koje je zapravo počinio njegov očuh i majčin partner, koji je ovisnik o narkoticima i stvara mnoštvo problema i majci i Liamu. Kako bi uspio mora doći do novca, a na tom nimalo jednostavnom putu za 16-godišnjaka suočit će se sa svakovrsnim nevoljama.

Ken Park (2002.)

Film koji na ‘sirov’ način prikazuje mučni život nekoliko tinejdžera s problematičnim obiteljskim odnosima. Oni provode vrijeme u dokolici i dosađivanju, ali iskrivljena priroda njihovih obiteljskih odnosa, dovodi do suicidalnih primisli, suočavanja s ovisnostima te nastranih seksualnih odnosa.