Pretraga

Maska i naočale nisu bajna kombinacija: Tri savjeta kako spriječiti njihovo magljenje

A- A+

Jedna od stvari koje mnogima smetaju u ovoj pandemiji je nošenje maski. Ljudima koji ne nose naočale to možda i ne predstavlja toliki problem, no onima koji se na dnevnoj razini bore s magljenjem stakla, nošenje maske može biti poprilično iritantno.

unsplash.com @enginakyurt

Nošenje maske nam je već postala normala te smo se priviknuli na to da ju moramo ponijeti kada izlazimo iz kuće, baš kao što uvijek provjerimo imamo li sa sobom slušalice, ključeve i mobitel. Sada smo tom popisu dodali i masku. Je li nam trebalo neko vrijeme da se naviknemo? Apsolutno, no zato smo sada već postali profesionalci.

Izdvojeni članak

Zbog buljenja u mobitele do 2050. pola čovječanstva trebati će naočale

U cijeloj ovoj priči treba nam ipak nekakve radosti, pa smo tako u maskama pronašli novi ‘modni dodatak’. Nosi li znak vašeg omiljenog kluba ili najdraži cvijet, je li crna ili zelena, je li onog klasičnog oblika ili onog drugog. U svakom slučaju, opcija je milijun, a mi se naravno trudimo pronaći ono idealno za nas.

I dok se većina i dalje samo bori s time koju masku nositi koji dan, postoje i oni kojima nošenje maske zaista predstavlja problem. Riječ je, dakako, o ljudima koji nose naočale. Njima je zaista pothvat namjestiti masku te naočale, a gotovo je nemoguća misija izbjeći magljenje leća.

Iako onima koji ne nose maske ta pojava izaziva smijeh i postaje povod za zbijanje šala na račun tih ljudi, pa se čak i oni sami šale na svoj račun, i dalje je riječ o ozbiljnom problemu. Baš kao što je nezgodno kad ste u tramvaju/autobusu po zimi i onda se zamagle stakla pa ne vidite gdje ste. Sad zamislite da tako stalno ne vidite gdje ste…

Riječ je zaista o problemu koji valja riješiti, a da ne uključuje skidanje maske, nepravilno nošenje ili skidanje naočala… Nije to lagan zadatak, no mi smo odlučili na jednom mjestu skupiti sve moguće #lifehacks i omogućiti vam da ponovno progledate. Postoji nekoliko načina kako spriječiti magljenje stakla, piše portal The Conversation.

Voda i sapun

Ovo je sasvim sigurno najjednostavniji način za spriječiti magljenje stakla, a riječ je samo o načinu na koji ćete oprati vaše naočale. Ionako to redovito radite (zar ne?), pa ćete sada samo morati oprati naočale na ovaj poseban način. Ono što je bitno jest da ne koristite bilo koji sapun, već deterdžent za pranje suđa.

Nakon što ste oprali naočale, i stakla, pazite da ih obrišete s krpicom od mikrofibre. Upravo je to materijal krpice koji dobijete uz naočale pa vam može i to poslužiti, ili ako imate neki ručnik od mikrofibre, slobodno se poslužite time.

Krema za brijanje

Vjerujemo da kremu za brijanje inače ne stavljate na naočale u slobodno vrijeme, no upravo bi to mogao biti trik koji će vas spasiti magljenja. Sve što trebate jest na čiste naočale nanijeti kremu za brijanje, s unutarnje strane leća.

Nakon što neko vrijeme odstoji, obrišite kremu. Nemojte nakon toga ponovno prati naočale zato što ćete tako maknuti i onaj zadnji tanki sloj kreme, koji bi trebao spriječiti magljenje stakla. Ne brinite, naočale vam ne bi trebale zbog kreme biti mutne!

Pravilno nosite masku

Svi bismo trebali pravilno nositi masku, no ono što je posebno bitno za vlasnike naočala jest da pritisnete masku uz nos. Većina maski dolazi sa žicom koja ide preko nosa (ako ju nosite na bradi inače, nosite grešku…), pa se pobrinite da oblikujete masku (odnosno žicu) tako da nema slobodnog prostora.

Tako ćete spriječiti sam odlazak topline i vlage uopće prema vašim naočalama i to je sasvim sigurno najbolji način za preventivu magljenja stakla, no svakako nemojte zanemariti ostale #lifehacks. Zaista se nadamo da smo vam uspjeli riješiti ovaj, realno najveći problem. Sada je sve sasvim u redu.

Osim što smo usred pandemije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap