Pretraga

Mjesec je hrvatske knjige: Nisu lektira, ali ova djela morate pročitati

A- A+

Mjesec je hrvatske knjige, znači i vrijeme kada s pravom više obraćamo pažnju na hrvatske pisce. Iako im je publika znatno malobrojnija nego svjetskim ‘teškašima’, kreativnosti, dobrih priča i vještog baratanja jezikom im ne nedostaje. Izdvojili smo nekoliko romana domaćih autora koje vrijedi pročitati.

Foto: Pixabay

Sa hrvatskom književnosti upoznajemo se već u osnovnoj školi, kada nas zatrpaju mnogobrojne lektire. Iako svi dobro poznajemo Miroslava Krležu, Pavla Pavličića, Marina Držića i druge značajne hrvatske pisce, i danas su aktivni brojni autori čija djela ostavljaju bez daha. Pripremili smo preporuke za osam izvrsnih djela koja se možda ne čitaju kao lektira, ali zaslužuju biti pročitana.

Kristian Novak – Črna mati zemla

Kristian Novak, iako još uvijek mlad pisac, udobno se smjestio uz velikane hrvatske književnosti. Iako je najviše pažnje izazvao njegov roman ‘Ciganin, ali najljepši’, ‘Črna mati zemla’ još je poetičnija, iskrenija i brutalnija. Život Matije Dolenčeca preokrene se naopačke kad se počne prisjećati događaja iz sog djetinjstva u Međimurju. Posve ih je potisnuo, i to s dobrim razlogom. Ovaj izuzetno potresni, emocionalno nabijeni roman ostavit će vas be riječi, ali i obogatiti vaš vokabular brojnim međimurskim lokalizmima.

Klara Kajba-Šimanić – Sudbina uklesana u kamenu

Klara Kajba-Šimanić prvi je roman objavila sa samo 14 godina i time ušla u povijest kao jedna o najmlađih hrvatskih spisateljica. U svom drugom romanu majstorski isprepliće elemente fantazije i ‘coming of age’ sadržaja. Glavna junakinja Iris je na prvi pogled sasvim obična mlada djevojka koja upisuje fakultet i nosi se sa smrti majke, ali ona ima jednu čudesnu moć koja ju izdvaja od ostalih. U snovima vidi budućnost osoba koje se nalaze u opasnosti i pred njom se nalazi teška dilema – poslušati svoju sudbinu ili ne?

Izdvojeni članak
klara kajba šimanić 2

Klara je jedna od najmlađih hrvatskih spisateljica: ‘Za razliku od ostalih oblika zabave, čitanje zahtijeva više strpljenja i koncentracije’

Zrinka Pavlić – Imaš vatre?

Znanstvena fantastika nije tako česta u hrvatskoj književnosti, ali neki dragulji se ipak mogu pronaći. Jedan od tih dragulja je zbirka priča ‘Imaš vatre?’ autorice Zrinke Pavlić. Na prvi pogled nepovezane, kratke, slatke i veoma duhovite priče ujedinjuju se na jedinstven način. Futuristički Zagreb, žena s ubilačkim namjerama i jedan neobičan reality show samo su dio univerzuma kojeg je Zrinka Pavlić vješto izgradila u ovoj zbirki priča.

Iva Kolega – Sjeme tame

Mračni, kriminalistički obojen psihološki triler toliko je potresan da ćete ga vjerojatno morati odložiti nekoliko puta prije nego što nastavite s čitanjem. Iako teške tematike, čita se veoma lako, a Iva Kolega ima savršen osjećaj za davanje jedinstvenog glasa svakom od svojih likova. Iris je kućanica opsjednta crnom kronikom – ne iz puke zabave, već kako bi se uvjerila da je u njezinom vrlo malom svijetu sve u redu. Ovaj roman na vrlo direktan način na svjetlo stavlja stvari o kojima mnogi ne žele govoriti – neki kako bi zaštitili druge, a neki kako bi zaštitili sebe.

Maša Kolanović – Sloboština Barbie

Ovo je roman o ratu, ali potpuno drugačiji od svih romana o ratu koje ste do sada čitali. Glavna junakinja je dijete koje nije sasvim svjesno svega što se događa oko nje. U središtu svega nije rat, nego igračke koje su predmet obožavanja, svađa, rasprava, krađa i dramatičnih priča koje čine jedno odrastanje. Kroz sve s provlači tanka, ali vrlo jasna nit komentara odrasle autorice koja tadašnja društvena zbivanja sada vidi u novom svjetlu – ali uz prijeko potrebnu dozu humora.

Nada Gašić – Devet života gospođe Adele

Adela Premec glava je obitelji koja barem na prvi pogled upravlja svim koncima. No, događaju se potres i pandemija i ona se sada mora nositi sa stvarima na koje nije navikla. Ponekad je zlovoljna, ali i vi biste bili da vam potres odgodi proslavu 80. rođendana. Iako je ovo roman u kojem je glavna junakinja umirovljenica, napisan je tako da ga može čitati bilo tko, prepun duhovitih dijaloga i crtica o Zagrebu koje podsjećaju na kultni film ‘Tko pjeva, zlo ne misli’.

Izdvojeni članak

Izašla je besplatna aplikacija za učenike koji imaju teškoća s čitanjem i one koji vole slušati knjige

Damir Karakaš – Okretište

Najnoviji roman Damira Karakaša potresan je kao i stvari događaj koji ga je inspirirao. Pisac je bio fizički napadnut na okretištu tramvaja i završio u bolnici s ozbiljnim ozljedama. Svoju traumu autor je pretočio u formu trilera, nimalo predvidljivog romana u kojem su simboli puške, lutke i samog tramvajsog okretišta izuzetno važni. Unutarnji bijes, želja za osvetom, obitelj i identitet važan su dio ovog romana u kojem pisac istražuje samog sebe, ali najviše jezik.

Dubrava Ugrešić – Štefica Cvek u raljama života

Nešto starijeg datuma od ostalih, Štefica je i dalje iznenađujuće svježa, duhovita, topla i bliska. Naša Bridget Jones prije Bridget Jones objavljena je davne 1981. godine, ali je relevantna i danas. Ovaj roman koji je konstruiran poput haljine – a sadrži i neke savjete u stilu ženskih časopisa – poseban je i kao suptilna kritika ‘ozbiljne’ muške književnosti kojoj suprostavlja ženska iskustva koja se često odbacuju kao beznačajna. Ovaj roman je istovremeno parodija i topla posveta ljubićima. Štefica uzalud nastoji naći pravog muškarca, a svoju tugu utapa u hrani. Zvuči poznato? Zaronite u svijet Dubravke Ugrešić i saznajte.