Pretraga

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige želi skrenuti pažnju na neprocjenjivu vrijednost prevoditelja

A- A+

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige počinje ovu nedjelju, a posvećeno je prevoditeljima i književnom prevođenju. Manifestacija će promovirati neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja, omogućujući hrvatskim čitateljima pristup stranim književnim djelima. Cilj je ukazati na važnost prevoditelja i izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna.

foto: Unsplash

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige, pod nazivom Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju. Trajat će od 15. listopada sve do 15. studenog, a u cijeloj zemlji održat će se gotovo 2000 različitih programa koje su osmislile narodne knjižnice, školske knjižnice, visokoškolske i specijalne knjižnice, centri za kulturu, vrtići, instituti, izdavači.

Cilj je ovogodišnje manifestacije ukazati na važnost prevoditelja i izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Ovogodišnji slogan glasi ‘Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…‘.

Također, ova je godina proglašena Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticajni impuls odaslan iz Europske unije. Zbog toga je ove godine uspostavljena suradnja s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, a ambasadorica manifestacije je dopredsjednica Društva i prevoditeljica, Anda Bukvić Pažin.

Izdvojeni članak
Knjige

Profesor otkrio kojih 10 knjiga treba pročitati svaki srednjoškolac: ‘Ljudi koji ne čitaju knjige ne mogu ni razmišljati’

U želji za okretanjem nekih novih stranica, ove godine Mjesec hrvatske knjige proći će kroz jednu veliku promjenu. Naime, u fokusu će biti njegovo suvremenije lice, lice moderniteta, okrenuto nekim novim trendovskim strujanjima.

Svečano otvorenje održat će se u ponedjeljak, 16. listopada 2023. u Vinkovcima, gdje se u srpnju otvorila nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.