Pretraga

Konzumacija droge u osnovnoj u stvarnosti češća nego što se misli: ‘Imali smo običnu travu i galaxy’

A- A+

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, iznijela je krajem lipnja najnovije podatke o uporabi droge kod mladih. Podaci, naime, pokazuju da je čak 17 posto mladih u prvom razredu srednje škole probalo marihuanu. Kako bi saznali kakva je zapravo situacija, porazgovarali smo s 26-godišnjim mladićem iz Zagreba, koji se tijekom osnovne i u ranim razredima srednje često susretao s marihuanom.

Foto: Unsplash

U srednjoj školi mnogi doživljavaju svoje prve poljupce, ljubavi, izlaske, pijanstva, a nerijetko i prvo eksperimentiranje s drogom poput marihuane. Najnoviji podaci o uporabi droga kod mladih pokazuju da je 17 posto njih probalo ‘travu’ u prvom razredu srednje, što je zabrinulo mnoge, pa tako i zamjenicu ravnatelja HZJZ-a, Ivanu Pavić Šimetin.

Doduše, mlađe generacije smatraju da je taj broj u stvarnosti mnogo veći te da se marihuana puši čak i u osnovnim školama. Kako bi provjerili kakva je zaista situacija, razgovarali smo s 26-godišnjim mladićem iz Zagreba, koji nam zahvaljujući svom ‘kvartovskom’ iskustvu može štošta toga otkriti. Budući da je riječ o ‘škakljivoj’ temi, za potrebe ovog teksta zvat ćemo ga Mateo.

Izdvojeni članak

Podaci pokazuju: 17 posto mladih u Hrvatskoj probalo je marihuanu u prvom srednje

‘Bilo nas je oko 10 u krugu’

Mateo je, naime, odrastao na Peščenici u istočnom dijelu Zagreba. Osnovnu školu završio je 2011. godine, a prvi puta je probao marihanu u osmom razredu.

– Bilo je nas oko 10 u krugu na zadnji dan škole. Imali smo običnu travu i galaxy, odnosno za one koji ne znaju, ‘legalicu’. Dosta nas je sve napušilo, pa smo radili s*anja u autobusu do Bundeka gdje smo nastavili s našom proslavom završetka osnovne, objašnjava nam Mateo.

Od njih 10 koji su se tada našli u tom krugu, Mateo kaže da ih je polovica već pušilo, dok ostatak njih prije nije imao doticaja s marihuanom. Osjećaj im je bio neobičan i nov, ali im se jako svidjelo, pa su nakon toga još nekoliko puta svi zajedno zapalili joint.

– Stariji s kvarta su se hvalili da su već u petom razredu dimili, ali mislim da su to lovačke priče. S druge strane, mlađe generacije koje znam već su u sedmom razredu znali pušiti travu prije škole, istaknuo je.

Nekoliko osmaša probalo je MDMU, a jedan čak i heroin

S druge strane, Mateo kaže da su učenici iz susjednih osnovnih škola bili puno gori. Svi koje je znao pušili su marihuanu redovno, a jedan je čak i ‘dilao’ starijim dečkima s kvarta.

– Čuo sam priče da je nekoliko osmaša probalo MDMU, a pričalo se da je jedan uzimao i heroin. Ja tog dečka nisam poznavao, stoga ne mogu reći je l’ to istina, napominje Mateo.

Kad je riječ o srednjoj školi, situacija je bila dobrano drugačija. Mateo kaže da je kod njega barem 20 posto generacije već pušilo marihuanu u prvom razredu srednje, a taj se broj naglo povećavao. No, dodaje kako je situacija možda bila drugačija u strukovnim školama, jer je on pohađao gimnaziju.

– Jedan gram galaxyja koštao je 120 kuna i mogao se kupiti u smartshopu na Tkalči. Obična trava koštala je 50 kuna za gram i nije bilo toliko raznih sorti kao što je danas slučaj. Prije je to bila samo ‘trava’ i svi su imali istu, zaključuje Mateo.