Pretraga

Na WhatsApp je stigla jedna od najvećih promjena dosad: Isprobali smo novu opciju za slanje poruka

A- A+

Potkraj 2020. WhatsApp je najavio kako radi na razvoju nove značajke koja od ovoga tjedna stiže svim korisnicima. Riječ je o fotografijama i videozapisima koje primatelj može pogledati samo jednom, nakon čega one više nisu dostupne u chatu.

Ilustracija: Unsplash

WhatsApp je na svom blogu objavio veliku novost – od utorka je putem te popularne aplikacije moguće slati takozvane ‘view once’ fotografije i videozapise. Radi se o fotografijama i videozapisima koje primatelj može pogledati samo jednom te nestaju iz razgovora nakon što su otvorene.

Primatelj i dalje može ‘screenshotati’ fotografiju ili video

To je, smatraju u WhatsAppu, značajan doprinos privatnosti korisnika. Novu značajku većina će korisnika dobiti ovog tjedna.

– I dok je fotografiranje i snimanje videa pomoću mobilnih uređaja postalo dio naše svakodnevice, sve što dijelimo ne treba ostaviti trajni digitalni trag. Na mnogim uređajima fotografiranje znači trajno zauzimanje prostora u memoriji, kažu u WhatsAppu i poručuju kako su fotografije i videozapisi koji se mogu pregledati jednom zaštićeni ‘end-to-end’ enkripcijom, pa ih ni WhatsApp neće moći vidjeti.

Iz WhatsAppa imaju još nekoliko napomena u vezi nove značajke:

  • ovakvi medijski zapisi neće se spremati u galeriju primatelja na uređaju
  • kada jednom pošaljete ovakvu fotografiju ili video, više ih nećete moći vidjeti
  • ne možete prosljeđivati, spremati ili dijeliti poslane ili primljene fotografije i videozapise kod kojih je uključena mogućnost jednog pregleda
  • ako ne otvorite fotografiju ili video u roku od 14 dana, medijski zapis više neće biti vidljiv u razgovoru
  • svaki puta kada želite poslati ovakvu poruku, morate uključiti opciju ‘view once’

No, iz kompanije poručuju kako biste ove poruke i dalje trebali slati samo osobama od povjerenja jer je i dalje moguće da primatelj napravi snimku zaslona (screenshot) sadržaja ili snimi zaslon drugim uređajem, a vi o tome nećete biti obaviješteni. Podsjetimo, Instagram ima istu mogućnost slanja fotografija i videozapisa koje se mogu pregledati samo jednom, no u slučaju da primatelj napravi snimku zaslona tog sadržaja, pošiljatelj dobiva notifikaciju. Više o tome čitajte ovdje.

Izdvojeni članak

U jednom slučaju Instagram šalje notifikaciju kada ‘screenshotate’ tuđi sadržaj

Kako aktivirati ‘view once’ opciju?

Opcija ‘view once’ ne uključuje se trajno unutar aplikacije, nego ju aktivirate svaki puta kada želite poslati fotografiju ili videozapis koji će primatelj moći pogledati samo jednom. Nakon što ste na uobičajen način učitali fotografiju, pored prozorčića za pisanje poruke potrebno je dodirnuti ikonu sa zaokruženim brojem 1. Kada ona pozeleni, kao na slici ispod, opcija ‘view once’ je uključena.

Screenshot: srednja.hr

Na drugoj fotografiji možete vidjeti kako izgleda kad primatelj dobije ovakvu fotografiju. Nakon što je otvorena, dobit će poruku da je riječ o sadržaju koji se može pregledati samo jednom te će nestati nakon zatvaranja.

Screenshot: srednja.hr

 

Na WhatsApp je stigla jedna od najvećih promjena dosad: Isprobali smo novu opciju za slanje poruka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap