Pretraga

Najveća iznenađenja na dodjeli Oscara

A- A+

Uskoro se bliže nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara, a mi smo vam odlučili napraviti listu filmova koji su na iznenađenje mnogih osvojili tu najprestižniju filmsku nagradu. U posljednih nekoliko godina skoro nijedan horor nije dobio Oscara, a 1991. godine je film tog žanra nagrađen s njih čak pet. Pogledajte tko je sve bio dobitnik zlatnog kipića.

Svake godine glumci, redatelji scenaristi i ostala ekipa koja sudjeluje u snimanju filmova s nestrpljenjem očekuje dodjelu Oscara, a nije rjedak slučaj da se svi iznenade pobjednicima. Vjerojatno ste pogledali neke od ovih filmova, ali vam nije ni na kraj pameti da su upravo oni nagrađeni u jednoj od brojnih kategorija. Pogledajte koji su filmovi, na iznenađenje mnogih, ušli u povijest dodjele ove najprestižnije filmske nagrade.

‘Happy Feet’ (2006.)

Happy Feet‘ je film o rasplesanom pingvinu koji je nagrađen Oscarom 2006. godine kao najbolji animirani film.

‘Death Becomes Her’ (1992.)

Oscara za najbolje vizualne efekte 1992. godine osvojila je komedija ‘Death Becomes Her‘. Ako ste pogledali film u kojemu glume Bruc Willis, Meryl Streep i Goldie Hawn onda možda mislite kako je riječ o zabuni, ali neobične scene stradanja ovih dviju glumica su zaslužne za najprestižniju filmsku nagradu.

‘The Silence of the Lamb’ (1991.)

Danas je skoro nemoguće povjerovati kako je horor nagađen Oscarom u nekoliko kategorija, no 1991. godine to je pošlo za rukom jednom od najboljih horora, ‘The Silence of the Lamb‘.

Film je dobio pet Oscara uključujući i one za najboljeg glumca (Anthony Hopkins) i najbolju glumicu (Jodie Foster).

‘Beauty and the Beast’ (1991.)

Ako ste pomislili kako nijedan Disneyev animirani film nije nagrađen Oscarom, pogriješili ste. ‘Beauty and the Beast‘ je profitirao 1991. godine kada je odnio pobjedu u čak dvije kategorije.

‘Speed’ (1995.)

Iako se mnogi ismijavaju s glumačkim sposobnostima Keanu Reevesa, film ‘Speed‘ u kojemu je glumio uz Sandru Bullock, 1995. godine je nagrađen s dva Oscara, onim za najbolji zvuk i najbolje zvučne efekte.

‘How the Grinch Stole Christmas’ (2000.)

Mnogi fanovi božićnih filmova su bili jako razočarani filmom ‘How the Grinch Stole Christmas‘ u kojem glavnu ulogu igra Jim Carrey, no film je svejedno 2000. godine nagrađen Oscarom za najbolju šminku.

‘Beetlejuice’ (1989.)

Tim Burton je snimio film prema popularnom crtanom filmu ‘Beetlejuice‘ te je 1989. godine dobio Oscara u kategoriji za najbolju šminku.

‘8 Mile’ (2002.)

Jeste li znali da je film kontroverznog američkog repera Eminema ‘8 Mile‘ također nagrađen Oscarom? U 2002. godini pobijedio je u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu ‘Lose Yourself’.

‘Batman’ (1989.)

Očito je 1989. godina bila jako dobra za Tima Burtona, jer je iste godine Oscarom nagrađen i ‘Batman‘.