Pretraga

Nakon ovoga više nikada nećete koristiti sušilo za ruke!

A- A+

Sve je više javnih zahoda u kojima pored umivaonika, umjesto papirnatih ubrusa stoje sušila za ruke. Iako izgledaju vrlo otmjeno, a javni zahodi čistije jer papirnati ručnici ne ispadaju iz koševa, ova su sušila, pokazuju istraživanja, leglo bakterija i šire viruse brzinom svjetlosti.

Ilustracija: blog.coverall.com/diffen.com

Izdvojeni članak

Sušenje odjeće na radijatorima opasno je po naše zdravlje

Istraživanje objavljeno početkom ove godine u znanstvenom časopisu Journal of Applied Microbiology proučavalo je disperziju virusa trima metodama sušenja ruku: papirnati ručnici, konvencionalna sušila koja ispuhuju topli zrak i ‘jet’ sušila kroz koja provlačite ruke.

Rezultati pokazuju da ‘jet’ sušila koja stvaraju zračnu oštricu kroz koju provlačite ruke šire 1.300 puta više virusa od papirnatih ručnika! U usporedbi sa sušilima koji ispuhuju mlaz zraka (poput fena za kosu), šire 60 puta više.

‘Jet’ sušila u kojima provlačite ruke kroz zračnu oštricu raspršuju viruse na udaljenost od 3 metra, dok ih standardna sušila raspršuju na udaljenost od 75 centimetara. Papirnati ručnici raspršuju viruse na udaljenost od 25 centimetara.

Sudionici istraživanja morali su navući rukavice, te ruke umočiti u otopinu koja je sadržavala viruse. Nakon toga su zamoljeni da posuše ruke pomoću jedne od tri navedene metode sušenja.

Tvrtka koja proizvodi ‘jet’ sušila, The Dyson Airblade, a krilatica im je ‘najbrže i najhigijenskije sušilo za ruke’, potužila se kako istraživanje uopće ne koristi legitimnu metodologiju. Kažu kako je umakanje ruku u otopinu virusa neprirodno te kako se pretpostavlja da ljudi prije sušenja temeljito peru ruke sapunom. Tvrde i kako je sve to zavjera industrije za proizvodnju papirnatih ručnika, prenosi iflscience.com.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap