Pretraga

Sušenje odjeće na radijatorima opasno je po naše zdravlje

A- A+

Svatko od nas je sigurno više puta raširio komad odjeće preko radijatora kako bi se što prije osušio. Mnogi studenti koji žive pod domovima isključivo na taj način i suše svoju garderobu. Ipak, sušenje robe po radijatorima povlači za sobom veće zdravstvene probleme.

phoebeholmes.com

Padom temperatura mnogi se odlučuju svoju odjeću sušiti na radijatorima. Ponekad se radi o tome da negdje žurimo te da nam omiljene hlače trebaju biti suhe u što kraćem vremenu. Pojedini studenti koji žive u malim sobama po domovima isključivo na taj način i suše svoju odjeću. No istraživanje provedeno na Mackintosh arhitektonskom fakultetu u Škotskoj pokazalo je kako na taj način štetimo svom zdravlju, piše Daily Mail.

Izdvojeni članak

Sve opasnosti koje vam donosi žvakanje kauguma

Isparavanje omekšivača i deterdženta je opasno

Istraživanje u Glasgowu je provedeno nad 100 domaćinstava u zimi 2011. godine, a rezultati su pokazali da čak 87 posto ispitanika suši svoju odjeću unutar doma i to što bliže radijatoru.

Međutim, uslijed sušenja robe na radijatorima dolazi do isparavanje deterdženta i omekšivača što izaziva povećan rizik od pojave alergena, a samim tim i do alergija.

– Ljudi grade svoje domove čvršće kako bi bili energetski učinkovitiji i udobniji, no pritom ne osiguraju adekvatno prozračivanje, izjavio je jedan od autora istraživanja profesor Colin Porteous za The Herald.

Veća mogućnost za astmu i alergije

Rezultati istraživanja provedenog u Glasgowu pokazali su kako sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za čak 30 posto. Takav postupak za sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su najviše izloženi najmlađi.

S obzirom da je vrlo velika mogućnost dobivanja infekcije dišnih organa prilikom sušenja odjeće na ili u blizini radijatora, neki od simptoma koji će vam se javiti su kašalj, iritacija očiju, grla ili kože, glavobolja, kronični umor ili mučnina.

Copy link
Powered by Social Snap