Pretraga

Pandemija ima i neke pozitivne strane: Četiri stvari koje trebaju postati dio starog ‘normalnog’

A- A+

Prošle godine, otprilike u ovo vrijeme, naši životi su se preko noći promijenili. Pandemija koja hara svijetom je došla i kod nas i u potpunosti nas zatekla nespremne. Manijakalno su se kupovali dezinficijensi, maske i wc papir – valjda jer je davalo osjećaj neke lažne sigurnosti. I nakon nešto više od 365 dana, situacija se nije vidno promijenila. I hoće li ikada?

Ilustracija, Unsplash

Možemo se složiti da je ova pandemija apsolutni kaos i da jedva čekamo da se sve ovo završi. Jedva čekamo sjesti u kafić bez razmišljanja jesmo li na terasi ili ne, ući u tramvaj bez straha od zaraze, ili jednostavno otići na koncert. Sve su to stvari kojima se istinski radujemo. Samo želimo da cijela ova situacija prestane.

No, kao i inače u životu, sve ima svoje pozitivne strane. Dobro, možda je riječ ‘pozitivne’ zaista pretjerivanje kada je u pitanju pandemija, ali sasvim sigurno su se dogodile neke stvari koje nam se sviđaju. Ili bolje rečeno, koje nas ne smetaju. Porasli su standardi osobne higijene, puno stvari je postalo moguće obaviti online i postalo je normalno biti u krevetu do 23 h.

Koliko god nam nedostajala ‘normalnost’, ova pandemija je dala priliku za pozitivne promjene mnogim stvarima – jesu li se sve zaista popravile ili ne, tek će vrijeme pokazati. Jedno je sigurno – neke stvari sasvim sigurno želimo da se zadrže i nakon kraja pandemija (koji nam se pak i ne čini toliko blizak). A evo i zašto.

Izdvojeni članak

Stručnjaci tvrde da nakon pandemije stiže repriza ‘ludih dvadesetih’, što o tome misle studenti?

Često pranje ruku

Kada gledate na život prije koronavirusa, čini li vam se da su nekako higijenski standardi bili ekstremno niski? Prije svega, zašto su se tako rijetko prale ruke?! Zašto su mnogi mislili da je u redu otići u menzu nakon faksa i ne oprati ruke prije jela? Zašto skoro nitko nije imao dezinficijens u džepu, a realno je riječ o vrlo korisnoj stvari?

Možda su nam sada svima izderane ruke od ekstremne upotrebe dezinficijensa i čestog pranja ruku, no sada barem znamo da ne nosimo nikakve bakterije ni viruse (ili?). Vjerojatno ćemo se kad-tad smiriti po tom pitanju, no velike su šanse da ćemo i dalje imati ‘kirurško’ pranje ruku i strah od prljavštine.

Dezinficiranje stvari

Kada ste vani, gdje god da jeste, sasvim sigurno u svojim rukama imate mobitel. Mobitel koji je najveći skupljač svakakvih virusa, bakterija, pa samim time i raznih bolesti. I koliko ste ga puta dezinficirali prije početka pandemije? Vjerojatno vrlo rijetko, tu i tamo fore radi. Sada je svima jasno da se bez toga apsolutno ne može i da zaista nije u redu mobitel nositi u krevet nakon što je bio u tramvaju.

Osim mobitela koji vam je uvijek u rukama, jedno vrijeme je bilo aktualno i dezinficiranje svih stvari koje su ulazile u kuću. Kada malo bolje promislite, koliko je ustvari higijenski otvoriti kutiju keksa koju je diralo xy stranaca, i onda s time rukama stavljati hranu u usta? Kako smo zaista živjeli kao da sutra ne postoji?

Držanje distance

Među velikim stvarima koje je donijela ova pandemija jest i držanje distance. Bit ćemo iskreni i reći da jedva čekamo s nekime se naguravati u prvom redu koncerta, ali isto tako nismo protiv toga da ovo postane praksa. Jednostavno, nisu svi uvijek raspoloženi za guranje, niti bi trebali biti. Kada samo mirno sjedite u tramvaju i netko se nabije na vas, sasvim sigurno vam to zasmeta.

Uz scene u tramvaju, to možemo vidjeti i u redu u dućanu, u klubovima, na stanici za tramvaj, u crkvi… Doslovno uvijek postoji netko tko se želi gurati. I još uvijek ima takvih ljudi, samo što sada imate razlog da se od njih odmaknete. Oni su trenutno u manjini i bilo bi zaista lijepo kada bi se ta situacija zadržala i nekada nakon. Ako nakon ikad dođe, je li.

Online pogodnosti

Odjednom smo saznali da puno stvari koje se nije moglo riješiti putem maila ili online obrazaca, sada je moguće riješiti bez napuštanja udobnosti vlastitoga doma. Zaista bi bilo lijepo kada bi se neke od tih stvari zadržale i nakon pandemije, a idealno bi bilo kada bi se još veći broj stvari uspio digitalizirati.

Neke stvari, za koje nismo nikada mislili da će biti moguće u online obliku, tako funkcioniraju već godinu dana. Iako je online nastava mnogima trn u oku, istina je da je došlo do velikog pomaka i da će nastava, jednom kad se zaista vratimo uživo, vjerojatno biti puno više u korak s vremenom nego što je to bio slučaj do sada.