Pretraga

Starica s 92 godine naučila čitati, pisati i brojati: Potaknula još 25 žena iz svog sela da nauče isto

A- A+

Kako bi postala primjer drugim ženama iz svog sela, Salima Khan, 92-godišnja Indijka, ove je godine odlučila sjesti u školske klupe i naučiti čitati, pisati i brojati. Kada je bila dijete, u njenom selu nije bilo škole tako da nije imala priliku obrazovati se. Išla je u školu s drugim učenicima nižih razreda od kojih su joj neki i praunuci.

Starica koja čita

Starica koja čita | ilustracija: Canva

Indijka Salima Khan sa svojih 92 godine odlučila je krenuti u školu kako bi napokon naučila čitati, pisati i brojati, a svoje šestomjesečno obrazovanje završila je prije nekoliko dana. Kako piše The Indian Times, kada je bila dijete, u njenom selu nije bilo škole, a udala se već s 14 godina i tako nikada nije dobila priliku obrazovati se.

– Svaki dan sam se budila uz radosne glasove djece koja ulaze u školu prekoputa moje kuće. Ja u tu školu nikada nisam ušla, a izgarala sam od želje da učim s njima, rekla je Salima za The Indian Times.

Izdvojeni članak
diploma

Nikad nije kasno za studij: Diplomirala je s 96 godina s najvišim ocjenama, boreći se s rakom dojke

Kada je, prije šest mjeseci, otišla u školu prekoputa svog doma i tražila nastavnike da ju prime u učionicu s drugim učenicima, nastavnici su bili vrlo neodlučni i nisu to smatrali dobrom odlukom jer nisu znali kako će se starija osoba prilagoditi ostatku razreda. No, Salima je pokazivala toliku želju i strast za učenjem da nisu imali srca odbiti je. Sada zna čitati i pisati, ali i brojati do 100.

– Mogu napisati svoje ime, to je najvažnije. Prije su me unuci često znali prevariti kada sam im davala novac jer nisam znala prebrojati novčanice. Ti dani su sada prošlost, ispričala je Salima za The Indian Times.

Salimu je na nastavu svaki dan pratila supruga njenog unuka koja je ispričala da su takva posvećenost i trud u Saliminim godinama zaista nadahnjujući. Da je Salima zaista prava inspiracija, potvrđuje i to što se, nakon nje, u školu javilo još 25 žena, uključujući i njene dvije snahe koje su željele naučiti čitati, pisati i brojati.