Pretraga

Ne znate kamo ovo ljeto? 18-godišnjaci mogu besplatno putovati Europom, uskoro kreću prijave za DiscoverEU

A- A+

Već nekoliko godina 18-godišnjaci iz zemalja EU imaju pravo na besplatnu putnu propusnicu za vlak za putovanja diljem Europe u sklopu programa Discover EU. Prijave se održavaju svakog proljeća i jeseni, a novi krug kreće 15. ožujka.

putovanje_discover EU

Pravo na propusnicu u sklopu Discover Eu imaju 18-godišnjaci|ilustracija: Unsplash

Ako volite putovati i želite pobliže upoznati naš kontinent, a imate 18 godina i živite u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+, na pravom ste mjestu. Naime, uskoro kreće novi krug prijava za program Discover EU.

Što je DiscoverEU?

– DiscoverEU jedna je od aktivnosti programa Erasmus+. Omogućuje ti da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Svake godine održavaju se dva kruga prijava. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama. Osamnaestogodišnjim građanima EU-a ili zemalja pridruženih programu Erasmus+ DiscoverEU nudi mogućnost putovanja na kojem će otkrivati raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest i upoznavati ljude iz svih krajeva Europe. Osim toga, mladima pomaže da razviju vještine za cijeli život, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama, stoji u opisu programa.

Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu i slično.

Izdvojeni članak
erasmus

Moje Erasmus iskustvo: Ako vam treba samopouzdanja, putovanje u inozemstvo idealno je za vas

Uskoro novi krug prijava za DiscoverEU

Sljedeći krug prijava trajat će od srijede 15. ožujka 2023. u 12 sati do srijede 29. ožujka 2023. u 12 sati (podne po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na web stranici programa pojavit će se gumb za prijavu. Za DiscoverEU moći će se prijaviti osobe rođene između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume.

Kandidat mora imati državljanstvo ili boravište u državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. Prilikom prijave morat ćete unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu, a zatim morate sudjelovati u kvizu.

Na putu možete  provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Mladi koji imaju invaliditet ili zdravstveni problem dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. Bitna je informacija i da možete putovati samostalno, ali se i udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati poviše navedene uvjete te se prijavljuju vašom šifrom prijave. Možete isplanirati i zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se možete povezati putem službene Facebook grupe programa.

Spomenimo za kraj i kako je od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu kroz ovaj program dobilo više od 200.000 mladih.