Pretraga

Želite kartu za besplatno putovanje Europom? Upravo su krenule prijave mladih

A- A+

Krenuo je novi krug za dodjelu besplatnih putnih propusnica 18-godišnjacima koji žele putovati Europom i tako upoznati nove kulture. Riječ je o programu DiscoverEU, a prijave se vrše online putem i traju do 30. travnja. Uz putnu propusnicu za putovanje možete dobiti i iskaznicu za popust za razne aktivnosti.

vlak-putovanje DiscoverEU

Ilustracija: Unsplash

Započeo je novi krug prijava za DiscoverEU u okviru kojeg 18-godišnjaci mogu dobiti propusnicu za putovanje vlakom po Europi. Prijave se vrše online na ovoj poveznici, a trajat će do 30. travnja 2024. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Možete dobiti i iskaznicu za popuste

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+ koja mladima želi ponuditi priliku da otkrivaju raznolikost Europe, upoznaju njezinu kulturnu baštinu i povijest i da se druže s ljudima iz cijele Europe. Dobitnici primaju putnu propusnicu i putuju uglavnom vlakom. Za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima moguća su i druga prijevozna sredstava.

Kako je pojašnjeno na web stranici inicijative, odabrani putnici dobit će Europsku iskaznicu za mlade s brojnim popustima za kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj i hranu.

Izdvojeni članak
discovereu putovanje vlakom

Krenuo sam na DiscoverEU, besplatno putovanje vlakom za mlade po Europi: Jedinu pomutnju napravio HŽ

Tri su ključna uvjeta

Za sudjelovanje u ovom krugu treba ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođen/a između 1. srpnja 2005. i 30. lipnja 2006. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu
  • imati državljanstvo ili boravište u jednoj od sljedećih zemalja: državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Nakon toga treba sudjelovati u kvizu, a to pravilo ne uključuje one koji putuju kao član grupe. Prema pravilima, putovanje može trajati najmanje jedan, a najviše 30 dana, i to u razdoblju od 1. srpnja 2024. do 30. rujna 2025. Prijavljeni kandidati mogu putovati samostalno ili pozvati i prijatelje (najviše četvero), no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni se također prijavljuju s vašom šifrom prijave. Više informacija o prijavama i pravilima programa možete pronaći na poveznici.

Novinar portala srednja.hr, Hrvoje Debeljak, ljetos je u sklopu ovog programa putovao Europom. Svoje doživljaje opisao je kroz serijal tekstova i videa koje možete pronaći na linku.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem