Pretraga

Nema više varanja u društvenim igrama: Profesor otkrio kako jednostavno pobijediti u Monopolyju

A- A+

Igranje društvenih igara tijekom zimskih praznika savršen je način da se zabavite s obitelji. Međutim, ako ne podnosite dobro gubitak, bezbrižno igranje može brzo postati dramatično. Srećom, jedan je profesor s Oxforda proveo istraživanje u kojem je došao do odgovora na vječno pitanje – kako pobijediti u igri Monopoly?

dvoje djece koji igraju igru monopoly

foto: Unsplash

U ljubavi i ratu sve je dopušteno, a u Monopolyju još i više. Iako je igranje društvenih igara odličan način za provođenje vremena s obitelji i smanjenje stresa, kod nekih ponekad može dovesti do ljutnje i do ponašanja na koje nismo ponosni. Ipak, umjesto krađe gotovine iz banke i drugih domišljatih načina varanja, jedan je profesor s Oxforda došao do rješenja u kojem igrači mogu osigurati pobjedu korištenjem potpuno legitimnih metoda.

Kako pobijediti u igri Monopoly?

Ovo je pitanje koje svaki razočarani bankrotirani igrač postavlja nakon poraza. Ta je tema zaintrigirala profesora Marcusa du Sautoya, priznatog matematičara sa Sveučilišta u Oxfordu koji je potom osmislio pobjedničku strategiju za Monopoly. Prema njegovim riječima za The Sun, narančasto obojena polja oko zatvora na ploči imaju presudnu ulogu, budući da igrači često bacaju kockice s rezultatima između šest i osam u ovom području.

Du Sautoyeva istraživanja sugeriraju da položaj ostaje povoljan čak i kada se nađete između ovih nekretnina. Potrebna cijena nije pretjerano visoka, a kumulativni učinak može dugoročno biti vrlo dobar. Ovakav pristup omogućuje naplatu stanarine od onih u zatvoru ili onih koji su ‘samo u posjeti’.

Izdvojeni članak

Društvena igra koja prikazuje stvarnost: Društvene klase bore se za ulazak u porezni raj

Što još imati na umu dok igrate Monopoly?

Aktualni svjetski prvak u Monopolyju, Nicolò Falcone, dijeli sličnu pobjedničku strategiju. Naglasio je za DailyMail važnost ulaganja u sve četiri željezničke linije jer se prihod od njih znatno multiplicira, oblikujući ishod igre. Također, savjetuje da se ne ustručavate odlaska u zatvor, jer ostanak u istom u Monopolyju može biti ključ pobjede.

U svojoj knjizi ‘Put oko svijeta u 80 igara’, du Sautoy objašnjava funkcioniranje raznih igara, dajući svojim čitateljima zanimljive uvide u pobjedničku strategiju. Ipak, profesor je iskusio i lošu stranu svojih uvida, rekavši kako je zbog ove knjige njegova obitelj prestala igrati društvene igre s njim.