Pretraga

Nevjerojatno otkriće: Znanstvenici došli korak bliže oživljavanju ptice dodo

A- A+

Dodo ptica izumrla je u 17. stoljeću, a znanstvenici ju već neko vrijeme pokušavaju vratiti u život. Američki startup Colossal Biosciences došao je korak bliže do toga da vrati ovu neobičnu pticu na njeno stanište – otok Mauricijus.

Foto: Unsplash

Američki startup Colossal Biosciences, tvrdi da je došao korak bliže oživljavanju ptice dodo, izumrle vrste ptice neletačice, koja je bila endem otoka Mauricijusa. Ovaj inovativni startup iz Dallasa tvrdi da je ovaj futuristički plan moguć tek sada kada su dešifrirali cijeli genom dodoa.

Nije mali zadatak

Međutim, kako prenosi Business Insider, još se mnogo toga mora učiniti prije nego što se ptica dodo može vratiti u život. Znanstvenici, naime, ne mogu ponovno stvoriti život od nule, pa će morati smisliti način na koji će gene ptice dodo staviti u embrij već postojeće životinje.

To samo po sebi nije mali zadatak. Vodeća genetičarka na projektu, Beth Shapiro, rekla je za CNN da je sljedeći korak usporedba genetske informacije ptice dodo s genima blisko srodnih ptica kao što su Nicobar golub i Rodrigues solitaire, izumrli golub neletač. Cilj toga je otkriti mutacije koje dodo pticu čine dodo pticom.

Izdvojeni članak
prozirne žabe

Znanstvenici objasnili kako jedna vrsta žaba postaje prozirna dok miruje: Objavili su rad u uglednom časopisu

‘Postoje jasna etička pitanja’

Shapiro ističe da bi ultimativni plan bio da pticu dodo vrate na otok Mauricijus, gdje su i živjele prije nego što su ih se ‘ljudi’ dočepali. Evan Birney, zamjenik direktora Europskog laboratorija za molekularnu biologiju, rekao je za The Guardian da je riječ o vrlo izazovnom planu te da oko toga postoje jasna etička pitanja.

– Postoje jasna etička pitanja oko stvaranja vrste koju se namjerava pustiti u divljinu. Neki misle da ako je nešto moguće napraviti da se to onda i treba napraviti. No, nisam siguran koja je točno svrha svega toga i je li ovo doista najbolja raspodjela resursa. Trebali bismo prvo spasiti vrste koje imamo prije nego što izumru, objašnjava Birney.

U svakom slučaju, Colossal Biosciences prikupio je dodatnih 150 milijuna dolara za ovaj projekt. Cjelokupna vrijednost startupa sada se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara.