Pretraga

Nije sve izgubljeno: Evo kako možete vratiti nespremljeni dokument u Wordu

A- A+

Noćna mora svakog studenta – gubitak nespremljenog dokumenta u Wordu nakon nekoliko sati pisanja seminara. U ovom tekstu donosimo nekoliko brzih koraka koje možete poduzeti u slučaju da se i vama dogodio ova muka.

foto: srednja.hr

Malo je tako opće poznatih iskustava kao što je gubitak Word dokumenta. Tu paniku najbolje su osjetili studenti koji su u zadnji tren išli pisati neki seminarski rad ili esej i onda, u samo nekoliko sekundi, izgubili sav svoj rad. Srećom, postoji nekoliko načina da oporavka Word dokumenta koje donosimo u nastavku ovoga teksta.

Automatsko spremanje Word dokumenata

Noviji Word prema zadanim postavkama ima uključenu opciju automatskog oporavka datoteka. Da biste provjerili je li to slučaj i kod vas, prvo otvorite Word. Nakon toga, odaberite na alatnoj traci s lijeve strane izbornik Otvori, zatim Oporavi dokumente koji nisu spremljeni.

Oporavi dokumente koji nisu spremljene. Foto: srednja.hr

Klikom na tu opciju, otvorit će se prozor u kojem će se nalaziti dokument kojeg niste spremili. Ako ga tamo nema to znači da morate pokušati drugu opciju oporavka dokumenta.

Ručna pretraga datoteka

Ako vam prva opcija nije uspjela, uvijek možete pokušati ručno pretražiti datoteke. To činite tako da otiđete u izbornik Start te upišite naziv ili dio naziva datoteke te kliknete pretragu. Ako vam se kompjuter sam od sebe ugasio i pritom niste preimenovali datoteku, Word je automatski sprema prema prvih nekoliko riječi koji se pojavljuju u dokumentu.

Primjerice, ako pišete esej gdje je prvi tekst ujedno i naslov ‘Slavenska mitologija kroz srednji vijek’, tada postoji velika šansa da će upravo to biti automatski spremljeni naziv kojeg je Word zabilježio. Tada, naime, pokušajte upisati upravo to u tražilicu Start izbornika.

Ako ništa ne uspije…

Ako vam ni to ne uspije, uvijek možete pokušati preuzeti i instalirati softver s interneta Recuva koji će vam pretražiti cijelo računalo za uklonjene datoteke. U svakom slučaju, preporučujemo da, ako već niste, u postavkama uključite automatsko spremanje datoteka jer će vas to spasiti u ovakvim situacijama.