Pretraga

Pisanje radova više nije isto: Nakon 15 godina Microsoft uveo veliku promjenu u Word

A- A+

U Microsoftovim aplikacijama poput Worda, Excela i PowerPointa, punih se 15 godina kao zadani font koristio Calibri. Microsoft je to konačno odlučio promijeniti i korisnicima je predstavio Aptos, novi font kojeg će uskoro koristiti svi prema zadanim postavkama.

Novi font na Microsoft Officeu, Aptos. Foto: Microsoft

Nakon 15 godina korištenja Calibrija, Microsoft je odlučio promijeniti zadani font. Radi se, naime, o Aptosu, sans-serif fontu koji je inspiriran švicarskom tipografijom iz sredine 20. stoljeća.

– Danas započinjemo završnu fazu ove velike promjene u kojoj će se Aptos početi pojavljivati ​​kao novi zadani font u Wordu, Outlooku, PowerPointu i Excelu za stotine milijuna korisnika. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci bit će zadan za sve naše korisnike, priopćio je Si Daniels, glavni programski menadžer u Microsoftu.

Naime, Aptos je kreirao Steve Matteson, Microsoftov vodeći dizajner slova. On je već poznat po tome što je stvorio Segoe, font koji je Microsoft licencirao da se koristi unutar Windowsa. Osim toga, Matteson je također radio i na razvoju izvornih Windows TrueType temeljnih fontova, stoga je očito da se radi o stručnjaku kojem stvaranje fontova nije stran pojam.

Izdvojeni članak

Velika europska zemlja zabranila besplatni Word i PowerPoint u školama i na fakultetima

Prema riječima Microsofta, Aptos nudi svestrani tip slova koja izražavaju jednostavnost i razumljivost u vrlo čitljivom obliku te je također vrlo jasno izražen završecima poteza koji ističu red, ali i suzdržanost. Calibri će, inače, i dalje biti unaprijed pričvršćen na vrhu novog izbornika fontova, zajedno sa svojim prethodnicima Times New Romanom i Arialom, pa će ga ‘nostalgičari’ i dalje moći s lakoćom koristiti.

– Aptos je dio šireg vala značajki koje dolaze u Microsoft 365. Trudimo se da softver učinimo izražajnijim i inkluzivnijim. Tu je potpuno novo dizajnirano iskustvo odabira fonta, zajedno s novim temama, bojama i pozadinama, zaključuje Daniels.