Pretraga

Nobel na prodaju: Veliki znanstvenik prodaje svoju medalju i novac poklanja

A- A+

James Watson postat će prvi nobelovac koji će svoju medalju prodati još za života. Američki genetičar se za ovaj potez odlučio kako bi dobivenim novcem pomogao znanstvena istraživanja na nekoliko instituta.

wikipedia

James Watson, jedan od umova zaslužnih za otkrivanje strukture DNK, odlučio je na aukciji 4. prosinca u Christie’su prodati svoju zlatnu medalju dobivenu 1962. godine u sklopu Nobelove nagrade, piše BBC.

On će biti prvi živući laureate koji je prodao svoju medalju. Stručnjaci procjenjuju da će Watson za spomenuti artefakt dobiti između 2,5 i 3,5 milijuna dolara. Osim medalje 86-godišnji znanstvenik namjerava ponuditi i nekoliko svojih rukopisa i nacrta koji su procjenjeni na 400 tisuća dolara svaki.

Izdvojeni članak

Upoznajte jedinog Nobelovca koji je osvojio olimpijsku medalju!

Valja napomenuti kako je James Watson, biolog, zoolog i genetičar najpoznatiji po otkriću strukture DNK 1953. godine pri čemu je surađivao s Mauriceom Wilkinsom i Francisom Crickom. Svi su nagrađeni ‘Nobelom’ za medicinu već ranije spomenute 1962. godine.

Vremešni Amerikanac će dio novca koji dobije na dražbi uložiti u davanje potpore znanstvenim istraživanjima.
Prema njegovim riječima sponzorirat će University of Chicago, Clare College na Cambridgu, Cold Spring Harbor Laboratory, Long Island Land Trust te neke druge zaklade i humanitarne organizacije.

Medalja njegovog kolege Francisa Cricka prodana je na dražbi prošle godine, no on je preminuo još 2004.